Новини
Здоров’я

М. Степанов на Хмельниччині: До кінця жовтня Україна буде забезпечена препаратом, який ефективно лікує COVID-19

МОЗ планує до кінця жовтня забезпечити поставку в країну препарату “Ремдесивір”, який показав високу ефективність у лікуванні коронавірусної хвороби. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, перебуваючи з візитом на Хмельниччині 2 жовтня.

Нагадаємо, що на початку вересня цього року Кабінет міністрів України виділив кошти на придбання лікарського препарату “Ремдесивір”, який включений до національного протоколу лікування COVID-19.

Довідка: “Ремдесивір” розробили для лікування лихоманки Ебола. І хоч у боротьбі із цим захворюванням ліки показали не дуже хороші результати, зараз цей препарат вважають перспективним у лікуванні COVID-19. “Ремдесивір” розробила американська компанія Gilead Sciences. Ці ліки допомагають хворим пережити гостру фазу інфекції, знімаючи лихоманку. Попередні дослідження із участю 1000 людей показали, що “Ремдесивір” може прискорити одужання від коронавірусу та навіть знизити смертність. Раніше у Gilead Sciences озвучили ціну для препарату – 320 доларів за курс для генеричних версій. Проте Україна зможе закупити його у шість разів дешевше, адже наша країна входить до даних ліцензій на генеричний “Ремдесивір”.

Очікується, що уже найближчим часом препарат надійде у вітчизняні лікарні. Крім цього, міністр наголосив на необхідності дотримання встановленого МОЗом алгоритму госпіталізації хворих на COVID-19.

“Людина, у якої з’явилися певні ознаки коронавірусної хвороби, повинна звернутися до сімейного лікаря. Вона не мусить їхати в лабораторію, самостійно здавати аналізи. Сімейний лікар повинен одразу викликати бригаду, яка візьме відповідний тест”, – уточнив Максим Степанов.

Натомість, хмельничани розповіли міністру про протилежну ситуацію в медицині області. Як повідомляє depo, за словами містян, що спілкувалися з посадовцем, сімейні лікарі після отримання скарг від пацієнтів не відправляють бригади на тести, а ставлять людей у чергу, призначають лікування не за протоколом. Хворі з температурою та пневмоніями вимушені лікуватися вдома антибіотиками.

Максим Степанов пообіцяв особисто розібратися із ситуацією, та вкотре закликав усіх дотримуватися карантинних обмежень.

Міністр охорони здоров’я підкреслив, що держава в повному обсязі фінансує лікування хворих на COVID-19 в умовах стаціонару.

“Ми в повному обсязі перераховуємо кошти за лікування хворих в умовах стаціонару. Міністерство повністю порахувало, скільки коштує лікування одного хворого у лікарні. Пацієнти не повинні сплачувати за своє лікування, перебуваючи у стаціонарі, за це вже заплатила держава”, – підкреслив Міністр.

Виплати надбавок медикам за роботу з хворими на COVID-19 відбуваються у повному обсязі, за винятком поодиноких випадків, на які Міністерство охорони здоров’я оперативно реагує.

“Наразі проблем з виплатою надбавок медикам немає. Виникають лише поодинокі випадки, на які ми реагуємо достатньо оперативно”, – сказав очільник МОЗ.

Керівник МОЗ вівдвідав медзаклади Хмельницької та Рівненської областей. На Хмельниччині міністр спільно з головою облдержадміністрації Дмитром Габінетом відвідав Хмельницьку обласну лікарню, яка щороку надає медичну допомогу в умовах стаціонару більше 30 тисячам пацієнтів. Проінспектував Хмельницький обласний патологоанатомічний центр та Старокостянтинівську центральну районну лікарню.

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter