Новини
Дозвілля

У небо над Кам’янцем піднялися екстремали

Традиційний фестиваль повітряних куль стартував у Кам’янці-Подільському вчора, 3 жовтня. На світанку в небо піднялися понад десяток аеростатів з майже шістьма десятками повітроплавців.

Через пандемію COVID-19 цього року команд повітроплавців, які приїхали у місто над Смотричем, було менше. А от бажаючих екстремально політати, порівняно з минулим роком, навпаки, побільшало. Тому місць під яскравими кулями вистачило не всім, розповів співорганізатор фестивалю повітроплавання у Кам’янці-Подільському Ігор Лабашов.

Аби надути одну кулю, необхідно 10-15 хвилин. Спочатку її наповнюють холодним повітрям, яке потім підігрівають спеціальним приладом-пальником. Летить у повітрі цей авіазасіб за рахунок температури та тиску.

«В кулі повітря гарячіше. Ззовні тиск більший і він витискає кулю догори. Повітряні кулі взагалі найбезпечніший вид транспорту, який може бути», – пояснив пілот повітряної кулі Віктор Яремко.

За словами пілота, аеростати можуть піднятись у небо лише за певних умов. А висота польоту залежить від різновиду кулі – є такі, які наповнюють гарячим повітрям, а є такі, які надувають газом.

«Ми аналізуємо прогноз погоди з багатьох ресурсів, і тоді приймаємо рішення – підніматися в небо чи ні. Кількість пасажирів теж залежить від різних факторів. Все розраховується за спеціальною формулою», – каже Віктор Яремко.

Раніше фестиваль повітроплавців відбувався у Кам’янці раз на рік – навесні. Проте зважаючи на те, що охочих політати стає дедалі більше, згодом до весняного фесту додали осінній. Зазвичай, кожному такому заходу дають різні назви. Спочатку фестиваль повітряних куль називався “Золота омега” з огляду на пору року та форму Старого міста.

В цьому році осінь ще не дуже золота, тому він називається «Перша чесна Кам’янецька фієста», – каже співорганізатор фестивалю Ігор Лабашов.

Традиційно фестиваль повітроплавання триває три дні поспіль. Планувалося, що цього року він мав стати складовою фестивалю живої історії «Schola militaria». Проте, через підтвердження в одного з його учасників COVID-19, захід у Кам’янці скасували за день до початку.

Детальніше про фестиваль повітроплавання дивіться у сюжеті Суспільне Поділля

Нагадаємо, мешканців Хмельницької області попередили про погіршення погодних умов сьогодні, 4 жовтня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter