Новини
Здоров’я

Лабцентр на Хмельниччині всемеро збільшив обсяг тестувань

Основна установа Хмельниччини, де тестують на Covid-19, – обласний Лабораторний центр МОЗ України. Станом на початок жовтня тут щодня проводять близько 700 тестів методом полімеразної ланцюгової реакції.

При такому дослідженні за допомогою особливих ферментів багато разів копіюють фрагменти РНК і ДНК хвороботворних збудників, які містяться в пробах біологічного матеріалу. Вважається, що це спрощує подальший аналіз.

Зі збільшенням кількості тестувань росте і кількість підтверджених випадків Covid-19. Для порівняння: на кінець березня у лабораторному центрі тестували щодня менше 100 зразків. Тобто, за найскромнішими підрахунками, усемеро менше, ніж щоденно нині.  Відповідно, станом на 31 березня на Хмельниччині підтвердилися всього три випадки Covid-19, зараз щодня позитивними виявляються інколи понад 200 зразків.

ПЛР-метод застосовували і раніше. Але лише для виявлення збудників вірусу грипу А та В. Натомість, наприклад, бактеріальні збудники, що здатні викликати гострі респіраторні захворювання, ПЛР-методом у лабораторному центрі не тестували. Адже це не передбачено функціями установи. Не проводять такі дослідження і нині. Тому кількість респіраторних захворювань через певні збудники, окрім SARS-CоV-2 та грип, невідома.

Як же виглядає епідситуація в області? За другий квартал 2020 року на Хмельниччині зафіксували понад 15,5  тисяч випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій. Виявляється, це втричі менше, ніж у такий же період торік. Водночас цьогоріч в області за квітень-червень виявили 49 випадків грипу. У той час, як минулоріч  – всього 4. Про це у відповіді на запит повідомив заступник директора обласного Лабораторного центру МОЗ України Микола Коломієць.

Протягом липня й серпня цьогоріч на гострі респіраторні вірусні інфекції також хворіли менше. У порівнянні з цими двома літніми місяцями 2019 року кількість випадків скоротилася вдвічі.

А от випадки COVID-19 фіксують окремо. Нагадаємо, коронавіруси відомі ще з 1965 року. У різні періоди ці збудники спричиняли до 10%  вірусних ГРЗ. Проте це лише приблизні підрахунки. Точну кількість випадків респіраторних захворювань саме через коронавіруси до березня 2020 року обліковувати було не прийнято. Всього ж медики знають про понад 200 вірусів, здатних викликати респіраторні захворювання. Наприклад, віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, енетеровіруси, герпесвіруси та інші.

ПЛР-метод для виявлення одного з видів коронавірусів  SARS-CоV-2 почали застосовувати лише навесні 2020 року. Відтоді і стали обліковувати  випадки коронавірусної хвороби, хоча вона і має подібні або навіть ідентичні з деякими іншими ГРЗ симптоми. 

Серед таких клінічних проявів – гарячка, кашель, біль у горлі, сухий кашель, чхання, відсутність смаку та нюху, діарея, підвищена втомлюваність, задуха. Про це  повідомили у хмельницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №1.  Скільки інфікованих осіб без симптомів – такі дані сімейні лікарі не обліковують.

Протягом другого кварталу на Хмельниччині ПЛР-методом виявили 800 випадків  інфікування  SARS-CоV-2. Наразі таких випадків в області понад 8 тисяч. При цьому щоденна ковідна статистика  – це зазвичай випадки, які на тестування потрапили щонайменше декілька днів тому.

“Проведення ПЛР-тестування біоматеріалу у вірусологічній лабораторії залежить від кількості осіб, які звернулися для  тестування, та багатьох інших причин. Деколи затримка видачі результатів – на 3-4, а переважно – на 1-2 дні”, – зазначив Микола Коломієць.

Протягом липня-серпня на Хмельниччині зафіксували лише 1700 випадків COVID-19. Разом з іншими ГРВІ це на 6 тисяч випадків менше, ніж за такий же період торік.

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter