Новини
Суспільство

Якою буде нова газова реальність на Хмельниччині

У листопаді ціна для побутових споживачів за газ становитиме 8,8 гривень за один кубометр. Це на понад 2 гривні дорожче, ніж у жовтні, і без урахування вартості за розподіл.  

Про підвищення вартості блакитного палива повідомило ТОВ “Хмельницькгаз Збут”  на своїй сторінці. У товаристві ситуацію пояснюють зростанням котирування на європейських енергетичних біржах. Іноземний газ – дорожчий, ніж вітчизняний. Але його на всіх постачальників не вистачає.

“У балансі газу лише половину складає ресурс вітчизняного видобутку, решта – імпортується. Навесні нинішнього року ціни на газових хабах Європи впали до історичного мінімуму. Втім, з наближенням опалювального сезону блакитне паливо стрімко подорожчало. Зокрема, протягом 25 вересня – 25 жовтня котирування day-ahead на нідерландському хабі TTF зросли на 32,8%”, – пояснюють у ТОВ “Хмельницькгаз Збут”.

Після осіннього зростання газові ціни на енергетичних єврохабах традиційно знижуються вже після новорічних свят.

Аби подоляни могли убезпечити себе від сезонних коливань ціни на газ, ТОВ «Хмельницькгаз Збут» надав можливість їм  взяти участь в акції «Твоя енергонезалежність», що тривала з 15 серпня до кінця вересня. Завдяки спеціальній пропозиції усі охочі могли придбати необмежений запас газу на холоди від 4,49 грн за кубометр. За умовами акції використати «зимовий» запас енергоресурсу необхідно з 1 жовтня нинішнього року до 31 березня наступного.

Цією можливість скористались понад дві з половиною тисячі жителів Хмельниччини, а це на пів тисячі більше, ніж торік. Вони придбали на опалювальний сезон 2,45 млн кубометрів енергоресурсу. Постачальник планує і надалі запроваджувати програми, що допоможуть заощадити.

Нагадаємо, від серпня 2020 року в Україні скасували державне регулювання ціни на газ. Тож тепер постачання газу для домогосподарств цілком перейшло на ринкові засади. Це означає:  ціна формуватиметься у результаті конкурування між основними постачальниками. А вони, у свою чергу, можуть купувати паливо будь-де: і в Україні, і за кордоном.

Наразі основними гравцями на вітчизняному газовому ринку є газзбути, більшість з яких у приватних руках. На Хмельниччині послугами підприємства користуються понад 412 тисяч домогосподарств, більше двох тисяч промислових підприємств та бюджетних установ, а також майже 200 релігійних організацій. 

Інший потужний гравець на ринку – державний “Нафтогаз України”. Єдина компанія, яка має доступ до дешевшого українського газу і тому може запроваджувати нижчі ціни. Водночас “Нафтогаз” також оголосив про підвищення вартості блакитного палива для населення. У листопаді вона зросте на понад 37% у порівнянні з жовтнем та становитиме 6,33 грн. за  один кубометр з ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки).

Нагадаємо, наразі вартість доставки для кожного регіону вираховується окремо. Зокрема, для АТ “Хмельницькгаз” з 1 липня до 31 грудня 2020 року вона становить 1,1 грн. за один кубометр газу.

Клієнти, які підключили тариф “Річний” від “Нафтогазу” у попередні місяці, продовжать платити за газ за ціною того періоду. Наприклад, до 31 жовтня включно можна перейти на річний контракт за ціною 5,24 грн. за кубометр.

Запровадження газового ринку теоретично мало би означати: постачальники конкурують між собою, а споживачі можуть обирати та змінювати постачальника, навіть у разі існування заборгованості перед попереднім.

Заяву про бажання змінити постачальника газу можна подавати лише новому постачальнику. Якщо він погодиться, то угода зі старим постачальником має бути розірвана автоматично. Втім, якщо новий постачальник не влаштує, споживачі завжди можуть повернутися до старого, знову подавши відповідну заяву.

Крім заяви, новому постачальнику треба подати паспортні дані, ідентифікаційний код та засвідчити право власності на те приміщення, куди він хоче отримувати газ. Постачальник має 21 день, щоб розглянути все це і ухвалити рішення.

На ділі ж ТОВ “Хмельницькгаз Збут” –  єдиний постачальник на Хмельниччині, який має тут розгалужену мережу офісів. А відтак споживачі можуть спілкуватися з цим постачальником  не лише віртуально. Натомість з “Нафтогазом” наразі можлива лише онлайн-комунікація.

Перелік всіх можливих ліцензованих постачальників газу в Україні є на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). 

Водночас  плюси від нової газової реальності найменше відчують мешканці багатоповерхівок. Вони можуть змінювати постачальника газу хіба що для своєї газової плити або водонагрівальної колонки. Перехід до ринкових відносин у сегменті теплопостачальних компаній відтермінували до 1 травня 2021 року.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter