Новини
Суспільство

У Хмельницькому провели в останню путь Михайла Андрійчука

Заслужений художник України, почесний громадянин міста, один з корифеїв Хмельницької обласної організації НСХУ Михайло Андрійчук відійшов у кращий світ 1 листопада.

Церемонія прощання з митцем, з дотриманням усіх карантинних норм,  пройшла у дворі Хмельницького обласного відділення Спілки художників, поруч з майстернею, в якій протягом останніх кількох років творив Михайло Андрійчук.

Востаннє виказати свою шану особистості, яка все своє життя присвятила творенню довершеного мистецтва, прийшли члени родини, друзі, колеги, студенти й представники мистецьких та освітніх інституцій, вище очільництво профільних управлінь культури міста та області.

За словами сина митця, художника Тараса Андрійчука, зі смертю батька у минуле відійшла ще одна культова особистість цілої епохи митців краю, на ряду з Леонідом Бессарабою, Віктором Севцем, Володимиром Лесем.

Начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков сказав, що за життя і навіть після смерті Михайло Андрійчук, крім всіх професійних досягнень, залишиться людським втілення самого поняття «добра».

Про неоціненний вклад Михайла Омеляновича в колекцію та просвітницькі проєкти  Хмельницького обласного художнього музею говорила директорка ХОХМ Ольга Долінська. Крім того, вона проанонсувала майбутню меморіальну виставку творів Андрійчука «Абетка Майстра», відкриття якої відбудеться 12 листопада в музеї.

До свого 93-річча художник не дожив 20 днів…

Довідково: Нар. 1927 р., с. Нехворощ Житомирської обл. Графік, живописець. Заслужений художник УРСР (1987). Лауреат обласних (Хмельницька обл.) премій ім. Т.Г.Шевченка (1992) та В.Розвадовського (1997); міської (м.Хмельницький) премії ім. Б.Хмельницького (2002). Член НСХУ (1964). Учасник Другої світової війни. Закінчив Одеське державне художнє училище ім. М.Грекова (1956) та Київський державний художній інститут (1962). Педагоги з фаху: М.Павлюк, Г.Кричевський, О.Пащенко, І.Селіванов. Керував Феодосійською образотворчою студією та викладав у дитячій художній школі при  картинній галереї ім. К.Айвазовського (1960). Працював в Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті, був головою художньої ради, головним художником. Викладав  в Хмельницькому національному університеті, доцент (2004). Учасник  виставок з 1957. Нагороджений медалями.  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter