Новини
Суспільство

Хмельницький міський голова – проти нового формату карантину

Олександр Симчишин прокоментував рішення Кабінету Міністрів щодо «карантину вихідного дня». За словами очільника Хмельницького, новий формат карантинних обмежень «вб’є» місцевих підприємців. Проте ринки в місті, на його думку, можуть працювати, оскільки в постанові КМУ про них не йдеться.  

За словами Хмельницького міського голови, листи до Міністерства охорони здоров’я та Кабінету міністрів України він направив ще до прийняття рішення щодо «карантину вихідного дня». Про це очільник міста сказав у коментарі місцевому телеканалу. За словами мера, у зверненні до МОЗ та КМУ він зазначив, що категорично не погоджується з тим форматом «карантину вихідного дня», який вони пропонували.

«Але, на жаль, ті моменти не були враховані і почуті. Карантин вихідного дня запровадили. Для Хмельницького це надзвичайно болючий удар по місцевому бізнесу. Особливо це стосується, насамперед, ринків, які в нас і так мають в понеділок і четвер вихідні дні. І, по суті, у них вже є «карантин вихідного дня», тому що вони не працюють у ці дні», – сказав міський голова.

Як зауважив Олександр Симчишин, у постанові слова «ринки» немає.

«Жодних рішень міська рада про введення карантину вихідного дня не приймала, не приймає і приймати не буде. Тому люди мають керуватися тими нормами, які є. Що стосується закладів ресторанного бізнесу, закладів громадського харчування, закладів торгівлі у торгових центрах – це так само, на мою думку, є неприйнятним, тому що субота і неділя є тими двома днями, за рахунок яких вони, фактично, живуть тиждень і можуть платити заробітну плату своїм працівникам і оренду.

Також міський голова розповів – вірусологи, з якими вони спілкувалися, стверджують: карантин вихідного дня для подолання хвороби нічого не дасть. І навів приклад Туреччини, яка також намагалася піти цим шляхом, але за два тижні такий формат карантину відмінила.

«Вони побачили, що у п’ятницю робиться катастрофа у всіх цих закладах, а скупчення людей набагато більше. Тому що людям все одно потрібно купити товари першої необхідності, і це не обов’язково продукти», – пояснив міський голова.

Міський голова рішення про запровадження карантину вихідного дня вважає неправильним та абсурдним. Жодних рішень, які влада може приймати, вона приймати не буде.

«Але постанова має імперативну норму, вона діє на території всієї держави. Відповідальність за її контроль покладений на правоохоронні органи. Ні муніципальна дружина, ні будь-які інші структури міської ради нікого перевіряти і штрафувати в ці дні не будуть», – наголосив Олександр Симчишин.

І додав:

Люди мають читати нормативні документи і приймати рішення. Я вважаю, що ринки в суботу і неділю можуть працювати. Тому що ринків у постанові немає взагалі – ні на дозвіл, ні на заборону.  Якщо не заборонено, значить дозволено.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter