Новини
Культура

У Хмельницькому музеї представили виставку пам’яті Михайла Андрійчука (ФОТО)

Для меморіальної ретроспективної виставки найстаршого серед хмельницьких художників з фондів ХОХМ відібрали 33 картини майстра. Назва виставки – «Абетка Майстра» – співзвучна з однією із останніх робіт Михайла Андрійчука.

 Заслужений художник України, графік, монументаліст, почесний громадянин міста, викладач Михайло Андрійчук відійшов у кращий світ 1 листопада.

За словами директорки Хмельницького обласного художнього музею Ольги Долінської, протягом 35-річної діяльності музею митець постійно брав участь у виставках, тематичних заходах та проектах інституції, поповнював своїми творами колекцію й залюбки відгукувався на прохання музейників.

«Михайло Андрійчук – надзвичайно потужна митецька особистість. До останнього дня він займався найціннішою справою свого життя – творив. Ми дуже пишаємось, що в колекції музею є 47 творів майстра, кожен з яких сповнений довершеною  майстерністю та щирою емоцією захвату чистим мистецтвом. Крім того, нам вдалось записати останнє інтерв’ю Михайла Омеляновича, в якому він розповідає про своє життя, місце у ньому мистецтва», – розповіла директорка музею.

Аби вшанувати пам’ять майстра та презентувати його останні проєкти, у музеї вирішили організувати виставку творів Михайла Андрійчука. З колекції ХОХМ в експозицію відібрали 33 твори художника та відео-презентацію останнього проекту Андрійчука, присвяченого створенню унікальної абетки-загадки для дітей.

Серед експонованих робіт – відома широкому загалу «Шевченкіана», пейзажі Хмельницького, автопортрети, серія творів соцреалістичного напряму, полотна, натхненні красою й життям жінки, філософсько-ліричні картини.

Кураторка виставки, заступниця директорки ХОХМ, мистецтвознавця Олена Михайловська зауважує:

«Михайло Омелянович був не лише талановитим універсальним художником-графіком, але й віртуозом-каліграфом, викладачем та поетом. Останньою роботою, над якою він працював, була саме абетка для дітей, для якої він створив ілюстрації та написав віршовані загадки. Текст-присвята творчості і життю митця, представлений на меморіальній виставці, – це упорядкований за абеткою ліричний колаж з творів найкращих українських поетів».

Сам майстер Михайло Андрійчук був впевнений: «Бути художником – це обрати такий стиль життя, коли не мислиш себе без праці, коли не можеш не творити». І цю істину митець підтверджував своїм життям до останнього дня.

Виставку «АБЕТКА МАЙСТРА» Михайла Андрійчука хмельничани та гості міста можуть переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї до 13 грудня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter