Новини
Суспільство

Мешканцям Хмельниччини нагадали, як голосувати в умовах карантину (ВІДЕО)

Правила безпеки на виборчих дільницях чотирьох громад Хмельниччини, де 15 та 22 листопада проходитимуть повторні вибори, не відрізнятимуться від тих, що були 25 жовтня. У ЦВК зробили роботу над помилками та провели роз’яснювальну роботу із членами дільничних виборчих комісій.

У місті Кам’янець-Подільський, а також у Смотрицькій селищній та Маківській і Судилківській сільських громадах 15 листопада відбудеться другий тур виборів. У Чорноострівській громаді повторно голосуватимуть 22 листопада. Попри те, що Уряд впровадив карантин вихідного дня, на організацію та проведення самих виборів карантинні обмеження не поширюються.

Люди не обмежені в можливості реалізації свого конституційного права. Вони мають чітко усвідомлювати: навіть після запровадження карантину вихідного дня, забезпечення голосування буде відбуватись відповідно до положень Виборчого кодексу, але з певними обмеженнями, які існують на сьогоднішній день, – зазначає член ЦВК Сергій Постівий.

Правила безпеки на виборчій дільниці нічим не відрізнятимуться від тих, що були впроваджені під час першого туру 25 жовтня. А саме:

  • при вході на дільницю вимірюватимуть температуру
  • при вході та у самому приміщенні для голосування буде нанесена розмітка, яка вказуватиме на дотримання дистанції
  • усі учасники виборчого процесу мають бути в масках
  • будуть встановлені дезінфікуючі засоби для рук
  • будуть окремі кабінки голосування для людей, що мають ознаки захворювання.

У ЦВК зазначають: вони зробили роботу над помилками, врахували усі недоліки та неточності, виявлені у першому турі, і провели роз’яснювальну роботу із членами дільничних виборчих комісій. Тому на другий тур місцевих виборів йдуть із впевненістю у безпечності проведення виборів. Також  у ЦВК підготували ще більше методичок з безпеки та інформаційних плакатів, які будуть розміщенні на дільницях.

Це ті матеріали, які дають допоміжну інформацію щодо правильної організації приміщення для голосування. Окрім того, будуть надруковані і додатково поширені інформаційні плакати, що роз’яснюватимуть виборцям протиепідеміологічні заходи під час голосування. Вони будуть розміщені на кожній виборчій дільниці!, – розповів Сергій Постівий.

Проте у ЦВК не виключають того, що явка 15 та 22 листопада може бути нижчою, ніж була 25 жовтня. Зокрема, і через карантин вихідного дня..

В окремих громадах вже відбулись повторні голосування 8 листопада, і по динаміці ми бачимо, що кількість виборців зменшується, – зазначив Сергій Постівий.

25-го жовтня на місцевих виборах у Хмельницькій області з більш ніж 980 000 виборців своє право голосу використали трохи більше 40%.

Утім розслаблятися ще зарано, запевняють у ЦВК. Їх підтримують громадські організації. Директорка Громадського холдингу «ГРУППА ВПЛИВУ» Тетяна Дурнєва закликає виборців дотримуватися правил безпеки та прийти на другий тур місцевих виборів. Адже саме 15 і 22 листопада ми обираємо очільників своїх міст, сіл, селищ на найближчі 5 років.

Візит на виборчу дільницю не є більш небезпечним, ніж проїзд у громадському транспорті чи похід в магазин. Насправді, навпаки – і ЦВК, і територіальні, і дільничні виборчі комісії докладають усіх зусиль для того, щоб була дотримана дистанція, щоб були продезінфіковані поверхні. Тобто, вибори будуть безпечні, – наголосила Тетяна Дурнєва.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter