Новини
Суспільство

Шиповані шини: на що звернути увагу

Шипована гума займає чималу частину асортименту інтернет-магазинів шин, розташованих на пострадянському просторі. Це і зрозуміло: кліматичні умови багатьох регіонів, у тому числі, частини України, змушують автовласників встановлювати на свої авто покришки з наконечниками, що грають головну роль при зчепленні з поверхнею.

Обираючи зимову гуму з шипами на https://tireshop.ua/shini/zimnie/s-shipami, варто звернути увагу на їх кількість, розташування, форму: характеристики, пов’язані з безпекою, комфортом і доступною ціною виробу.

Конструкція шипа

У неї входить пара елементів. Перший – оболонка або тіло, що виготовляється з легких і стійких до корозії сплавів, до складу яких входить алюміній. Завдання «деталі» – утримання її всередині гумовою маси протектору. Щоб шип надійно фіксувався, цю частину якісної покришки роблять із жорсткого матеріалу: зовні він м’який. У конструкції тіла два варіанти: одно- та багатофланцева. Мається на увазі частина оболонки, яка вкручується в скат. Шипи з одним фланцем використовують на покришках для легковиків, з кількома – для вантажного транспорту. Друга частина наконечника – сердечник, що має вигляд твердосплавної вставки. Це особливі сорти стали, вольфрам.

Як функціонують шиповані шини

Гарне зчеплення з поверхнею забезпечує «спільна» робота наконечників та протектора. На різних покриттях вони поводяться відповідно до обстановки:

  1. На льоду наконечники вгризаються в поверхню, що запобігає їх прокручуванню і забезпечує щільний контакт з «катком».
  2. На тонкому шарі снігу, роздробленому льоду головна роль відводиться протектору. Він «вбирає» в себе осколки льоду, вологу, яка відкидається назовні. Пляма контакту залишається сухою, зчеплення не погіршується. Шипи в роботі майже не беруть участь.
  3. На пухкому снігу важливі обидва «учасники»: наконечники зачіпляються за дорогу, протектор забивається. Під час руху сніг в отворах протектора тане, залишаючись на дорозі у вигляді вологи, яку виводять дренажні борозенки.
  4. На сухому асфальті шипи тільки погіршують деякі характеристики покришки. Якщо ви живете в великому місті, наприклад, Києві, і рідко виїжджаєте за його межі, від гуми з наконечниками краще відмовитися.

Класифікація шин за кількістю шипів

Раніше число наконечників на легкових авто і позашляховиках, комерційному транспорті пов’язували з діаметром колісного диска. Для R13 і 14 – 90 штук на одну шину, R15 – 110, а R16 – до 130 шипів.

Щоб знизити негативний вплив на асфальтове покриття, в європейських країнах стали вводити обмеження, а де-не-де забороняти використання шипованої гуми.

Сьогодні ліміт становить 50 штук на погонний метр. Однак ряд виробників продовжує випускати шини з кількістю шипів в трьох категоріях:

  • до 50;
  • 50-130;
  • 170-190.

Коли потрібно міняти шиповані покришки

Порахуйте кількість наконечників: якщо більше половини відсутні – час обирати нову шиповану гуму. Але якщо глибина протектора в нормі, більше 4 мм, можна зробити ремонтну ошиповку. В ході процедури поламані, проржавілі наконечники замініть на нові.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter