Новини
Суспільство

СБУ Хмельниччини відзвітувала про системну протидію організованій злочинності

Впродовж 2020 року Управління СБУ у Хмельницькій області розпочало 23 кримінальні провадження  за фактами вчинення злочинів пов’язаних з організованою злочинністю. Повідомлено про підозру 19 зловмисникам. Вилучено майже 10,5 кілограмів наркотичних засобів та психотропних речовин і понад 100 літрів прекурсорів, а також вогнепальну зброю та велику кількість набоїв.

Так оперативники спецслужби затримали організоване угруповання, яке спеціалізувалося на незаконному виготовленні і збуті стрілецької зброї та боєприпасів. Троє мешканців регіону нелегально виробляли засоби ураження для продажу. Фігуранти займалися переробкою травматичної зброї у бойову, а також відновлювали застарілі зразки озброєнь. Підпільні майстерні вони облаштували у гаражному приміщенні в обласному центрі та на території приватного домоволодіння в селищі Ярмолинці.

Під час обшуків за місцями розташування цехів та у помешканнях фігурантів було  вилучено автомат Калашникова, підствольний гранатомет ГП-25, 8 пістолетів, 2 револьвери, 1100 набої різного калібру, комплектуючі до засобів ураження та велику кількість магазинів до автоматів і пістолетів. Також виявлено обладнання та інструменти для виготовлення вогнепальної зброї і боєприпасів.

Крім того СБУ викрила учасників групи, з числа мешканців Хмельницької та Чернівецької областей, які підробляли паспорти  країн Євросоюзу. Зловмисники працювали під вивіскою турфірми, яка допомагала громадянам отримати документи для роботи за кордоном. Ділки продавали їм фальшиві ІD-картки резидентів кількох східноєвропейських країн під виглядом офіційних документів, що дають право на перебування та працевлаштування. «Липові» документи коштували у середньому 300-500 євро. “Турфірма” діяла близько двох років  і до введення карантинних обмежень щомісяця виготовляла 20-30 фальшивих документів.

У цей період також блокували діяльність наркоугруповання, організаторами якого були посадовці ДСНС в області.

Правоохоронці затримали наркодилерів в орендованому офісі під час підготовки для продажу чергової партії  «товару».  Наразі одному з них вже винесено вирок.

Відповідатиме перед законом і хмельничанин, який налагодив канал контрабанди прекурсорів до однієї із країн Південного Кавказу.

Діяльність ще однієї  організованої  групи торговців амфетаміном було нейтралізовано на території регіону за матеріалами СБУ. Психотропні речовини зловмисники синтезували в підпільній нарколабораторії, розташування якої постійно змінювали, а вхід заміновували. Щодня зловмисники реалізовували до 30 доз наркотиків, а щомісячний обіг становив понад 200 тис. грн.   

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів та в підпільній нарколабораторії правоохоронці вилучили понад 5 кг амфетаміну, 100 літрів прекурсорів, канабіс, коштовності, гроші, мобільні з даними про наркотрафік.

У межах кримінальних проваджень, розпочатих за вказаними фактами, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності, повідомляють у пресгрупі УСБУ у Хмельницькій області.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter