Новини
Події

Унікальний військовий підрозділ на Хмельниччині відзначить 47 день народження

Їх називають «хірургами військових летовищ». Вони – ті, без кого не може функціонувати жоден військовий аеродром. Вони активно працюють протягом трьох сезонів – з ранньої весни й до пізньої осені. Вони – це окремий інженерно-аеродромний батальйон, що дислокується на Хмельниччині. Його історія бере свій початок від 5 грудня 1973 року. Днями військовий підрозділ відзначить черговий день народження.

Це військове формування кардинально відрізняється від інших частин Повітряних Сил ЗСУ. Завдання, які виконує унікальний підрозділ, специфічні: відновлення пошкодженої ділянки моноліту, демонтаж і заміна аеродромних плит, переміщення ґрунту на військових летовищах.

Підрозділи батальйону роз’їжджаються по об’єктах, щойно у березні припиняє сніжити. Робота закипає одночасно на декількох аеродромах. Військовослужбовці працюють всю весну, літо та осінь, аж поки злітно-посадкові та магістральні смуги, кермові доріжки та стоянки літаків не стягне мороз.

За минулий сезон військовослужбовці ремонтних бригад інженерного батальйону замінили понад 1300, провели дефектування й монтаж більше як 900 аеродромних плит типу ПАГ, нарізали понад 8000 метрів погонних швів, демонтували 1600 квадратних метрів монолітного покриття, виконали майже 10 000 кубометрів ґрунтових робіт, повідомляє АрміяInform.

Згодилося й майно, яке у підрозділі отримали зі Сполучених Штатів. Два потужні компресори, електростанції, сучасні відбійні молотки, бензорізи тощо – всього на суму понад 2,6 мільйона гривень. Завдяки отриманому обладнанню посилили спроможності фахівців батальйону під час будівництва й ремонту військових летовищ та їхньої інфраструктури. Відтак, поліпшилась і якість виконаних робіт.

— Звісно, нелегко утримувати гарних кранівників, бульдозеристів чи водіїв у батальйоні. Таких фахівців із задоволенням миттю перехопить будь-яка потужна будівельна компанія за солідну зарплатню. Але ж кістяк батальйону, а це військовослужбовці за контрактом, міцно тримається, якість виконання поставлених завдань у нас стабільно висока, – зазначає заступник командира з морально-психологічного забезпечення майор Володимир Ткаченко.

Повернувшись у частину, військові відпочинуть у відпустках, проведуть обслуговування й відновлення техніки. І знову, з першим сонцем у березні, вирушать на чергове летовище, де на їхні золоті руки вже давно чекають.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter