Новини
Екологія

На Хмельниччині стартувала операція «Новорічна ялинка»

Аби запобігти самовільній вирубці, безконтрольному перевезенню та реалізації новорічних ялинок у період підготовки до нового, 2021 року, на Хмельниччині розпочалась операція “Новорічна ялинка”.

В мобільні групи, які виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах, увійшли представники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, правоохоронці, працівники державної лісової охорони.

В екологів нагадують, що за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево на порушників чекають штрафи:

  • на фізичних осіб – від 510 до 1020 грн.,
  • на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн.

За реалізацію незаконно зрубаних ялинок встановлені великі штрафні і карні санкції, повідомляють у ДЕІ у Хмельницькій області.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу – тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду – штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн), – йдеться у повідомленні.

Також в екологів нагадують, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев. Розмір нарахованої шкоди залежить від діаметра пня зрізаного дерева. За незаконне вирубування дерев віком до 41 року в грудні-січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною у 3 рази.

Суму збитку за кожну нелегально зрубану ялинку вираховуватимуть, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня:

  • до 10 см – 498,45 грн.,
  • від 10,1 до 14 см. – 878,22 грн.,
  • від 14,1 до 18 см – 2254,92 грн.,
  • від – 18,1 до 22 см – 4628,52 грн.

При купівлі новорічних дерев у місцях продажу, необхідно слідкувати за тим, аби дерево було промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою.

Екологи звертаються до мешканців області з проханням у разі виявлення фактів незаконних вирубок новорічних дерев або їх реалізації повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-37-94.

Нагадаємо, у Хмельницькій області для продажу напередодні свят виростили понад 15 тисяч ялинок та сосен. Придбати їх можна безпосередньо у лісгоспах або на ялинкових базарах.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter