Новини
Політика

До рішення суду Хмельницька обласна рада залишилася без голови

Хмельницький окружний адміністративний суд зупинив дію рішення Хмельницької обласної ради про обрання її голови. Зробив це, аби забезпечити позов, поданий обласним обранцем Вадимом Лозовим. Голова облради Віолета Лабазюк, легітимність якої продовжують ставити під сумнів представники деяких політичних сил, прокоментувала ситуацію під час брифінгу, який зібрала оперативно після отримання в обласній раді ухвали суду.

Хмельницькою обласною радою продовжує лихоманити. Пристрасті навколо обрання її голови не вщухають. Новообрана керівниця органу місцевого самоврядування Віолета Лабазюк встигла провести два пленарних засідання першої сесії, проте коли вона зможе надалі виконувати свої обов’язки і чи зможе вона їх виконувати – наразі невідомо. Уже троє обласних обранців звернулися до суду із позовами про визнання рішення Хмельницької обласної ради від 7 грудня протиправним та скасування його. Спочатку до Хмельницького окружного адміністративного суду із заявою звернулася депутатка обласної ради від політичної партії «Слуга народу» Оксана Бочкарьова. Вона, нагадаємо, від сьогодні очолила однойменну фракцію в раді. Під час сесії депутатка виступила із заявою, в якій у черговий раз заявила про нелегітимність керівниці обласної ради та всіх рішень, схвалених за її поданням, та просила від імені політсили, яку представляє, зупинити роботу сесії до вирішення питання у правовому полі. Проте, як було зазначено у сесійній залі, у задоволенні вимог заяви про зупинення виконання попереднього рішення обласної ради в суді було відмовлено.

Ще один позов, як стало відомо пізніше, подав до тієї ж судової установи й інший обласний обранець – Вадим Лозовий, представник політичної партії «За конкретні справи». І не він один. Цю заяву суд задовольнив. І ухвалив: «вжити заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення Хмельницької обласної ради».

Ситуацію прокоментували на оперативно зібраній пресконференції (знову ж таки в обмеженому журналістському колі) голова облради Віолета Лабазюк та її радник Андрій Сорокопуд.

За словами Віолети Лабазюк, вона шкодує, шо не всі депутати зацікавлені в злагодженій і якісній роботі депутатського корпусу Хмельницької обласної ради.

У нас кінець року, у нас обов’язково має бути прийнятий бюджет, у нас мають повноцінно працювати комісії. І саме такий посил я даю. І переконана, добре, що це швидше сталося, всі крапки над «і» будуть поставлені. І я думаю, нарешті наші опоненти змиряться з тим, що я є головою обласної ради.

Також, як зазначила новообрана голова, для неї важливі розвиток регіону та виправдання сподівань виборців, а не те, хто в якому кріслі буде сидіти. Проте поступатися своїй суперниці Віолета Олександрівна, вочевидь, не збирається.

Хочу, щоб якнайшвидше все стало на свої місця. І ми з моїми заступниками та з депутатським корпусом, який зацікавлений не блокувати, а працювати, надалі продовжили плідну роботу. Знаючи стиль і маючи досвід спілкування з цими людьми у передвиборчих кампаніях, скажу вам чесно – я не здивована. Це класичний стиль роботи. Але ми працюємо, і я думаю, що закон на нашій стороні.

З юридичної точки зору прокоментував ситуацію радник голови облради.

10 грудня кандидаткою на посаду голови Хмельницької обласної ради пані Бочкарьовою було подано позов до Хмельницького окружного адміністративного суду. Разом з позовом була подана заява про забезпечення позовних вимог. Тобто зупинення виконання рішення, яким було обрано Віолету Олександрівну. Провадження по цій справі відкрито. Заяву про забезпечення позову розглянуто, в її задоволенні відмовлено. Що відбулося сьогодні. Вже після сесії нам стало відомо про те, що троє депутатів подали знову заяви про забезпечення позовних вимог. Тобто позовні заяви вони не подавали  (на жаль, процесуальне законодавство це дозволяє), а подали лише заяви про забезпечення позовних вимог. Зокрема, пані Бочкарьова повторно подала, пан Розізнаний і пан Лозовий. І саме за результатами розгляду заяви про забезпечення позовних вимог пана Лозового (звертаю вашу увагу, що він був секретарем лічильної комісії і підписав, зокрема, протокол) суддя Петро Салюк задовільнив сьогодні цю заяву і зупинив виконання рішення Хмельницької обласної ради в частині призначення Віолети Лабазюк на посаду голови. Рішення не скасоване, рішення в часі його дії зупинене. На даний час очікуємо подання самих позовних заяв, оскільки законом на це передбачено термін у 10 днів, – наголосив Андрій Сорокопуд.

Також він додав, що, на його думку, суд не мав підстав для задоволення цієї заяви. І пояснив, для чого подається велика кількість однотипних процесуальних документів:

У суді при прийнятті документів функціонує система автоматизованого розподілу, згідно якої визначається і головуючий по справі. Таким чином, припускаємо, що поданням трьох, навіть чотирьох ідентичних документів лише переслідувалася мета визначення різних складів суддів. Ну, далі вже наші здогадки і міркування…

Як зазначив юрист, апеляційна скарга підготована і буде направлена до Сьомого апеляційного адміністративного суду. Також Андрій Сорокопуд зазначив, що «є обґрунтовані підозри і сумніви відносно судді, який виносив вказане рішення». І заявив, що вони звертатимуться до Вищої ради правосуддя з відповідною скаргою.

Ухвалу в обласній раді отримали після 12.00. На її виконання Віолета Лабазюк тимчасово припинила виконання повноважень голови обласної ради. Виключно на виконання цієї ухвали, – резюмував юрист.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter