Новини
Інфраструктура

На свята частина хмельничан може залишитися без газу

Після трагедії, внаслідок якої у Хмельницькому від отруєння чадним газом загинуло двоє дітей, контроль за дотриманням правил експлуатації газового обладнання в обласному центрі став більш жорстким. Через недотримання цих правил декілька багатоквартирних будинків в обласному центрі наразі не мають газопостачання. І чи зустрічатимуть свята їхні мешканці з блакитним паливом – залежить від того, чи встигнуть вони до цього часу усунути виявлені порушення, а газівники – відновити газопостачання в їхніх квартирах.

Перших два стояки в будинку на вулиці Зарічанській, 6/3 вже увімкнули. До цього майже два тижні люди провели у своїх помешканнях без газу. У квартирах першого під’їзду порушення усунули та зробили нову схему каналів.

Перевірки будівель на дотримання правил експлуатації газового обладнання в місті проводили і раніше – раз або двічі на рік. Однак після трагедії, що сталася 25 жовтня на вулиці Кам’янецькій, 67, заходи стали жорсткішими. Нагадаємо, у будинку в центрі міста чадним газом отруїлася родина хмельничан, внаслідок чого двох малолітніх дітей лікарі врятувати не змогли.

Як розповів під час вчорашнього брифінгу заступник Хмельницького міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок, наразі у Хмельницькому чотири будинки відключені від газопостачання повністю, ще у декількох газ перекритий на окремих стояках.

Зокрема, відключені будинки на вулицях: Героїв Майдану, 46; Кам’янецькій, 65; Зарічанській 6/3.  В тому випадку, якщо з різних причин порушення не усуваються, будинки у «Хмельницькгазі» відключають від газопостачання до того часу, поки вони не будуть усунуті, – наголосив посадовець.

Та додав, що відмовлятися від таких суворих методів у владі не планують.

Як показали результати перевірки, порушення є у багатьох житлових будинках у Хмельницькому. Зазвичай, перевіряють помешкання хмельничан після відповідних попереджень у вихідні або у вечірній час за графіком, погодженим з управляючими компаніями.

Втім, впоратися з такими обсягами порушень комунальники не встигають, адже нині у Хмельницькому працюють лише три аварійних бригади.  

Проте деякі порушення хмельничани можуть усунути і самостійно, не чекаючи газівників. До прикладу, коли йдеться про демонтаж самовільно встановленої витяжки.

Процедура підключення газу – складна і тривала, адже має бути не лише схема каналів, а й усі власники квартир – на місцях.

Під час перевірок виявляють найрізноманітніші порушення: забиття каналів, замурування очисних кишень, суміщення каналів двома приладами, які під’єднуються до одного каналу тощо.

Більшість відключених будівель – старі «хрущовки», в яких термін експлуатації газового обладнання вже минув. У цих будинках роботи можуть проводитися пів дня, десь – цілий день, в залежності від того, як газівники домовляються з людьми.

Є правила – їх треба дотримуватися. Якщо є сприяння людей, то за тиждень-півтора всі будинки будуть включені. Якщо сприяння не буде – можливо, і на Новий рік там газу не буде, – зазначив заступник міського голови.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter