Новини
Екологія

Лебеді, що зимують на Хмельниччині, можуть загинути через людську доброту

Дбаючи про птахів, що оселилися на озері у Волочиську, місцеві мешканці насправді роблять їм “ведмежу послугу”, кажуть орнітологи. Звикнувши отримувати їжу без зусиль, птахи можуть залишитися на водоймі і загинути, коли вона замерзне.

Спочатку їх було близько сотні, та наразі птахів, що зупинилися на зимівлю у міському парку, побільшало мало не удвічі. Все – через людей, які не лише приходять помилуватися птахами, а й приносять їм харчі – хліб, ячмінь та кукурудзу.

Робити цього категорично не можна, кажуть ветеринари та орнітологи. Адже така турбота про водоплавних може призвести зрештою до того, що птахи не летітимуть далі та не шукатимуть теплих водойм, де безпечно переживуть зиму, а залишаться в озері, яке може в будь-який момент перетворитися на скрижанілу пастку.

Перейнялася долею птахів мешканка Волочиська, депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль. Жінка звернулася до міських обранців, аби заручитися їхньою підтримкою на випадок, якщо птахів доведеться евакуювати. Проте наразі це зробити буде неможливо, кажуть екологи та рятувальник, – птахів надто багато, аби мати можливість відловити та перевезти їх у безпечне місце. А поки люди їх підгодовуватимуть, пернатих может ставати дедалі більше.

За словами керівника Управління Держпродспоживслужби у Волочиському районі Миколи Микуляка, лебеді здатні самі забезпечити себе харчами, які можуть знайти в озері. Зокрема, вони можуть ловити рибу-верховодку.

Щоправда, для такої кількості птахів озеро у Волочиську замале. Тож є шанс, що вони таки відлетять у пошуках більших та тепліших водойм. Особливо, коли відчують перші морози. До прикладу, на водосховище поблизу Хмельницької АЕС, яке називають “лебединим курортом”, де щозими рятуються від морозів тисячі водоплавних. Але для цього, як не парадоксально, мешканцям Волочиська потрібно “перестати бути людьми” та припинити дбати про своїх пернатих гостей.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу ТСН.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter