Новини
Бізнес

Переваги оцинкованої сталі

Широке поширення цинкування як способу створення захисного покриття обумовлено тим, що цинк – єдиний з широко поширених на Землі і доступних за ціною метал, який створює ефективний і тривалий електрохімічний захист заліза і виробів з вуглецевих сталей. При цьому його хімічні і фізичні властивості дозволяють створювати захисний шар відразу декількома способами (гарячим, гальванічним і термодифузійним) і з високою точністю регулювати товщину, гнучкість і декоративність покриття.

В результаті міцного зв’язку Zn-Fe оцинкована сталь, що виготовляється з рулонів, відмінно поєднує в собі переваги тонколистового прокату і антикорозійної стійкості. А тепер розглянемо її переважні особливості більш детально.

Фізико-механічні властивості

Оцинкована сталь відрізняється досить високою механічною міцністю, легковажністю і гарною пластичністю. При цьому для неї характерна ідентичність товщини сталевої основи і нанесеного двостороннього захисно-декоративного покриття. А для поліпшення окремих властивостей її можна піддавати термічній обробці.

Але ключова перевага – корозійна стійкість. Оцинкована сталь відмінно протистоїть іржавінню при:

  • високій атмосферній вологості;
  • прямому контакті з водою, парою, снігом;
  • впливі газоподібних і рідких слабоагресивних середовищ.

Експлуатаційні переваги

Оцинкована сталь виробляється в широкому сортаменті товщини і при цьому чудово штампується, гнеться, свердлиться і навіть зварюється. Володіючи гладенькою поверхнею, вона дуже декоративна протягом тривалого часу і при цьому забезпечує високі адгезійні зв’язки. Така властивість дозволила використовувати «оцинкування» для виготовлення профільованих листів і покрівельних матеріалів з лакофарбовим та полімерним покриттям.

Сталь з цинковим покриттям виробляється з візерунком кристалізації або без нього. Але, в будь-якому випадку, вона завжди досить декоративна і пізнавана у благородному блиску поверхні. Покриття стійко чинить опір подряпинам і сколам, тому оцинковану сталь легко складувати і можна перевозитися автомобільним і залізничним транспортом. Але при тривалому зберіганні рекомендується захищати її від впливу атмосферної вологи.

Цінова доступність

Якщо порівнювати нержавіючу і оцинковану сталь з однаковою товщиною, то перша буде мінімум вдвічі дорожча. Саме з цієї причини «оцинкування» масово використовують в тих випадках, коли вимоги до корозійної стійкості помірні або умови експлуатації не передбачають контакт металу з сильно агресивними середовищами. Її застосування замість листової сталі з вуглецевих марок також дає значний економічний ефект, який досягається за рахунок збільшення терміну служби металевих конструкцій та виробів.

Широка сфера застосування

Цинкове покриття є екологічно безпечним для людини і інших живих речовин, що значно розширює сферу застосування оцинкованої сталі. Її використовують при виготовленні:

  • баків, ємностей, резервуарів;
  • рекламних металоконструкцій;
  • приладів, пристроїв і побутової техніки;
  • покрівельних і будівельних матеріалів;
  • автомобільного і мотоциклетного транспорту;
  • обладнання для текстильної, паперово-целюлозної і деревопереробної промисловості.

Оцинкована сталь широко застосовується в промисловій галузі, будівництві, агротехнічному комплексі. У побуті вона також масово використовується як матеріал для покрівельних перекриттів, огороджень і господарсько-побутових споруд та виробів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter