Новини
Культура

У Кам’янці презентують унікальну платівку із першим записом “Щедрика”

У міській раді зі старовинного грамофона пролунають найпопулярніші різдвяні мелодії. Так незвично у Кам’янці-Подільському презентують культурний проект та відкриють виставку.

Єдину на сьогодні в Україні платівку з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія Brunswick, США) і перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells можна буде побачити та почути у приміщенні міської ради сьогодні, 26 грудня, о 12.00.

Записи вперше публічно відтворять на грамофоні The Victor-Victrola VV-VI (виробництва США, 1922 рік), який є ровесником унікальної платівки. Відбудеться презентація у сесійній залі міської ради в рамках презентації проекту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» та однойменної виставки.

Захід організовано Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за підтримки низки громадських інституцій, навчальних закладів та міської влади.

Також під час заходу народна хорова капела «Дніпро» подарує прем’єру пісні “The Bluebirds” (1933) – невідомої в Україні версії, яка була написана за три роки до “Carol of the Bells” і слова якої відображають саме зміст “Щедрика”. Капела є спадкоємцем і послідовником студентського хору Університету Святого Володимира, який під керівництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року у Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.

Унікальність заходу у тому, що на широкий загал буде піднято тему кам’янецької доби в історії «Щедрика» та діяльності легендарної Української республіканської капели під керівництвом О. Кошиця у нашому місті. Наукову експертизу у цьому питанні забезпечує Тіна Пересунько, автор і координатор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України», повідомляють у міській раді.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter