Новини
Екологія

На Хмельниччині викрили понад пів сотні порушень природоохоронного законодавства

Протягом останнього місяця року мешканці області завдали збитків рибному господарству на понад тисячу гривень та отримали штрафів за порушення на понад 2,5 тисячі гривень. До суду передано 25 адміністративних справ для притягнення винних осіб до відповідальності.

У період з 1 по 31 грудня 2020 року державними інспекторами Хмельницького рибоохоронного патруля проведено 63 рибоохоронних рейди та викрито 53 порушення природоохоронного законодавства, з яких 4 – грубі.

Складено 24 протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства), 9 – за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів) та одне – за ст.188 – 5 КУпАП (невиконання законних приписів чи розпоряджень). Крім цього, оформлено 15 актів виявлення та вилучення безгосподарського майна.

«За цей період на порушників накладено штрафів на суму 2 686 грн. Збитки, завдані рибному господарству, склали 1 275 грн. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили 51 одиниць заборонених знарядь лову, з них 34 одиниці – за актами виявлення та вилучення майна, власник якого не встановлений», –  повідомив керівник рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.

Крім цього, 25 адміністративних справ передано до судів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Так, зокрема, на водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС рибпатрульні Хмельниччини виявили чоловіка, який ловив рибу забороненим знаряддям лову – хваткою. Порушник виловив 30 окунів і завдав збитків на 510 гривень. На порушника складено адмінпротокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Заборонені знаряддя лову вилучено.

В Управлінні Держрибагентства у Хмельницькій області функціонує телефонна «гаряча лінія» (068) 384-98-10, куди можна повідомити про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби.

Довідкова інформація:
Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один незаконно виловлений екземпляр окуня – 17 грн.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter