Новини
Інфраструктура

Тарифний бум на Хмельниччині: що, чому і на скільки подорожчало?

2021 стартував з підвищення тарифів. Скасували пільгу за перші 100 кВт електроенергії. За водопостачання і водовідведення хмельничани платитимуть більше на понад 20%. Зросте і вартість блакитного палива.

Світло

Ще на початку карантину уряд Дениса Шмигаля обіцяв притримати зростання вартості електроенергії. Проте вже у грудні на засіданні Кабміну оголосили про скасування пільгового тарифу 90 копійок за використання до 100  кВт. Тепер за всю електроенергію українці платитимуть  1,68 грн. Водночас, збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного лічильника, ціна електроенергії у нічний час буде на 50% меншою.

Вода

З 1 січня хмельничани платитимуть 13,14 грн. за 1 кубометр – за водопостачання (на 2,72 грн. більше, ніж раніше) і 12,48 грн. за 1 кубометр – за водовідведення (на 2,16 грн. більше). Такі тарифи для комунального підприємства “Хмельницькводоканал” встановила Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Раніше тарифи для водоканалу переглядали у лютому 2020 року.

Теплопостачання

Тарифи для теплопостачальних компаній зростуть за ініціативи все тієї ж НКРЕКП. Вони в Україні підвищаться для 23 підприємств, серед яких – і КП “Хмельницьктеплокомуненерго”. Від 1 січня теплопостачальний тариф для населення зміниться з 1072,1 грн/Гкл  на 1386,15 грн./Гкл. Необхідність такого кроку у 2021 р НКРЕКП обґрунтувала істотним зниженням обсягів виробництва теплової енергії, підвищенням фонду заробітної плати для ліцензіатів, зростанням цін на паливно-енергетичні ресурси, а також зростанням витрат на послуги з розподілу природного газу.

Нагадаємо, з понад півтори тисячі теплопостачальних підприємств України лише 26 – ліцензіати НКРЕП. Для решти (98%) тарифи затверджує місцева влада. Як рішення Комісії позначиться на вартості послуги для споживачів (населення) “Хмельницьктеплокомуненерго”, поки не відомо. Про стримування тарифів на тепло та підігрів води для двох місцевих підприємств  наприкінці грудня говорив міський голова Олександр Симчишин.

Хоча тарифи для населення на послуги комунальних підприємств “Південно-Західні тепломережі” та “Хмельницьктеплокомуненерго”, які забезпечують містян теплом і гарячою водою, також є економічно необґрунтованими в реаліях сьогодення, вони залишаться на рівні цього року, тобто збільшуватись не будуть, – зазначив тоді очільник міста.

Газ

Вартість природного газу для побутових споживачів ТОВ «Хмельницькгаз Збут» у січні 2021 року становитиме 9,9 грн за 1 куб  (раніше було 8,8 грн. за 1 куб. м). Попередній тариф протримався всього два місяці – до листопада клієнти компанії платили ще на 2 гривні менше. Плату за користування природним газом у разі відсутності газових лічильників з 1 січня 2021 року можна дізнатися з таблиці.

Нагадаємо, від серпня в Україні діє ринок газу. Тож нині споживачі можуть обрати собі й іншого постачальника блакитного палива.  До прикладу, у ТОВ ГК “Нафтогаз України” з січня 2021 року вартість газу становить 7,7 грн. за 1 м³. Запровадження газового ринку теоретично має означати: постачальники конкурують між собою, а споживачі можуть обирати та змінювати постачальника, навіть у разі існування заборгованості перед попереднім.

Водночас підвищився  тариф і на послуги за доставку природного газу. Для АТ “Хмельницькгаз” тепер він становитиме 1,9 грн. з ПДВ за 1 м³ (раніше було1,1 грн).

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter