Новини
Суспільство

Ухвалений бюджет Хмельницького назвали найгіршим за останні п’ять років

Депутати міської ради ухвалили бюджет Хмельницького на 2020 рік. За це рішення проголосували 36 з 36 присутніх обранців.

Цього року, напевно, найгірший бюджет за роки цієї каденції (2015-2019 – авт.). Це при тому, що власні доходи зростають. Так відбувається тому, що значну частину коштів забирають з міського бюджету у державний. Зокрема, якщо у 2015 році у нас вилучали 10 мільйонів гривень реверсної дотації, то у 2020 році заберуть 71 мільйон. Зменшуються видатки і за рахунок нав’язування інших функцій, за які раніше відповідала держава. Так, перекриватиметься частина зарплати для вчителів та лікарів. Ми мусимо відшкодувати функціонування закладів профтехосвіти. А це понад 100 мільйонів гривень. Пільгові перевезення – теж понад 100 мільйонів. Зважаючи на це,  на капітальні видатки – ремонти і будівництва – піде на 240 мільйонів гривень менше, ніж у 2019 році. Проте посипати голову попелом ми не збираємося», – зазначив міський голова.

Не посипати голову попелом дозволить збільшення власних доходів у структурі бюджету. У порівнянні з 2015 роком вони зросли утричі та становлять 2 мільярди 100 тисяч гривень. Ріст відбувається за рахунок підвищення зарплати на місцевих підприємствах, створення нових та виведення з тіні вже наявних робочих місць.

За словами Хмельницького міського голови, кошти бюджету розвитку насамперед витрачатимуть на об’єкти, спорудження яких вже почалося. 15 мільйонів гривень піде на Палац спорту, 10 мільйонів – на школу, що будують на вул. Залізняка у мікрорайоні Озерна, 8 мільйонів – на дитячий садочок у Лезневому. Окрім того, кошти підуть на добудову НВО № 1, ЗОШ № 8, ліцею №17. Частину цих закладів планують здати в експлуатацію вже у 2020 році. Відбудеться й ремонт та зведення спортивних майданчиків у ЗОШ №25, № 1, №13, №21, №6 та НВО №5. А за рахунок уточнення бюджету – ще й у ЗОШ 12.

29 мільйонів гривень піде на капітальний та поточний ремонт прибудинкових територій, 50 мільйонів – на ремонт доріг суцільним методом. Ще понад 30 мільйонів витратять на капітальну реконструкцію шляхів. Більше 20 мільйонів передбачено на ремонт житлового фонду, а це ліфти, дахи, комунікації, дитячі  та спортивні майданчики у дворах. Понад 30 мільйонів гривень виділять на підтримку комунальних підприємств – «Хмельницьктеплокомуненерго», «Південно-Західні тепломережі», Хмельницькводоканал» .

На 10% очікується збільшення надбавки за престижність для освітян міста, після чого вона становитиме 30%. Зростуть і видатки на харчування. У дитячих садочка – на три, у школах – на дві гривні у день на одну дитину. Ще дві гривні на день додадуть для харчування пацієнтів місцевих медзакладів.

«У галузі охорони здоров’я залишають всі програми: МРТ, КТ, медикаментозний супровід пологів, кошти на цукровий діабет, онкологія – загалом понад 70 мільйонів гривень. Плюс 10,5 мільйона тільки на обладнання для того, аби плавно зайти у реформу (вторинної ланки – авт.) після першого квітня», – зазначив міський голова.

Обіцяють збільшити і видатки на так звані фонди шкіл та садочків. У 2020 році на одного школяра передбачено  250 гривень, а на вихованця дитячого садочка – 350 гривень.  В залежності від категорії на 20-80 відсотків зросте зарплата тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл. А щомісячна стипендія для обдарованих дітей складатиме понад 1100 гривень.

Читайте також: Керівництво управління Держгеокадастру Хмельниччини відсторонили від виконання обов’язків

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter