Новини
Бізнес

У Старокостянтинові добудовують новий завод

Підприємство, яке зводять на базі діючого елеватора, наразі готове на 70%. Завершити другу чергу (будівництво виробничих потужностей) планують до кінця поточного року. Новий олійноекстракційний завод (ОЕЗ) у Старокостянтинові матиме замкнутий цикл виробництва та випускатиме до 1 мільйона тонн продукції на рік.

Свого часу, коли ОЕЗ, який буде займатися виробництвом соняшникової олії, тільки планували зводити, місцеві мешканці виступали з протестом. Люди зазначали: про будівництво, яке почалося практично на їхніх городах, дізналися випадково, думки містян про це ніхто не питав і рішення про зведення переробного підприємства з ними не узгоджували.

За словами тодішньої місцевої депутатки Світлани Івонько, містяни не проти нового виробництва, завдяки якому у місті додасться робочих місць, але від діяльності компанії, яка взялася за будівництво заводу, вони вже встигли отримати купу проблем, повідомляє НГП.

В цьому районі постійна екологічна проблема, всі подвір’я засипає лушпинням від кукурудзи яку сушить елеватор, людям важко дихати, – наголошувала тоді Світлана Івонько.

Будівництво

Попри спротив людей, будівництво компанія “Кернел”, яка реалізує цей проект на базі свого діючого елеватора, таки почала і станом на кінець 2020 року відзвітувала: новий комплекс готовий на 70%.

Генеральний проектант майбутнього заводу – українська проектно-інжинірингова компанія «Інтерпроект GmbH», повідомляє Latifundist.com.

Це один з перших комплексів такої потужності і такого рівня обсягів переробки. В екосистему переробного підприємства увійде не тільки завод з цехами екстракції, рафінації, комплекс по зберіганню та переробці сировини, а й власна теплоелектростанція. ТЕС зможе повністю забезпечити електроенергією всю інфраструктуру підприємства і парою – все технологічні потреби. Також компанія зможе продавати електроенергію за зеленим тарифом, – прокоментував проектний менеджер об’єкта «Інтерпроект GmbH» Андрій Мазуренко.

Виробництво

Після запуску виробництва на заводі перероблятимуть соняшник, сою та рапс. Запланована потужність нового ОЕЗ – 1 мільйон тонн продукції на рік.

Як розповіддають у компанії, на Старокостянтинівському ОЕЗ здійснюватиметься замкнутий цикл виробництва соняшникової олії: від приймання олійних культур до відвантаження бутильованої продукції. Також на території заводу побудують елеватори для можливості перевалки зернових.

У виробничий комплекс увійдуть цехи підготовки, екстракції, рафінації та фасування, лабораторії сировини і готової продукції, силоси для гранульованого шроту і лушпиння, очисні споруди, система водопідготовки, залізничного приймання та відвантаження, – розповів директор з управління виробничими активами компанії «Кернел» Юрій Пугач на сторінці компанії в Facebook.

Обладнання та фінанси

Завод буде оснащений таким обладнанням:

  • 12 силосів для вологого зерна;
  • 2 силоси для сухого зерна;
  • 24 силоси для шроту і гранульованого лушпиння;
  • 6 силосів для негранульовані лушпиння.

За інформацією Latifundist.com, у проект інвестовано 130 мільйонів доларів з коштів, які компанія залучила при розміщенні єврооблігацій.

Історія розвитку Старокостянтинівського ОЕЗ

2017 рік – в жовтні компанія «Кернел» анонсувала плани щодо будівництва заводу з переробки соняшника в 2018-2019 рр. на Західній Україні.
2019 рік – у квітні почалося будівництво Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу.
2020 рік – елеваторний комплекс майбутнього заводу готовий на 70%.
2021 рік – попередній дедлайн для другої черги (будівництво виробничих потужностей), – кінець поточного календарного року.

Як виглядатиме майбутній завод – дивіться у відео компанії.

До слова, не виключено, що саме на будівництво нового заводу свого часу через Хмельницький везли дивну конструкцію, вантажівка з якою паралізувала рух не лише у місті, а й на деяких інших трасах області.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter