Новини
Екологія

Стан омолоджених дерев у парку Хмельницького відстежуватимуть екологи

Епопея з деревами у парку імені М. Чекмана в обласному центрі триває. На захист майстрів з бензопилами виступив директор комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького». Натомість екологи кажуть: подібні роботи проводити взимку категорично не можна, а дерева, обрізані так, як у парку, мають всі шанси загинути через 5-10 років.

Кілька днів тому з ініціативи хмельничанки Афіни Черкезової обласним центром прокотилася хвиля невдоволення діями комунальників, внаслідок робіт з омолодження яких замість дерев у парку залишилися пеньки у кілька метрів висотою.

Я давно цікавлюся різними способами обрізки і догляду за зеленими насадженнями, цікавлюся, як це відбувається в інших містах, зокрема, у Львові. Коли я побачила, як обрізані ці дерева в парку Чекмана, я точно знала, що це кронування і що загалом це шкодить деревам, – прокоментувала дівчина.

Пост дівчини у соцмережах набув розголосу – за декілька днів його поширили більше 800 хмельничан.  Афіна каже: після публікації їй у приватних повідомленнях хмельничани дякували за небайдужу позицію.

Омолоджували  дерева працівники комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького» ще у грудні. Директор підприємства Олександр Боднарчук розповідає: без цього статі тополі не зможуть довго рости і становитимуть небезпеку для перехожих.

Ми маємо відповідні документи, погодження з благоустроєм управління ЖКГ. Тополі швидко відновлюються і за кілька років ми можемо ще раз їх кронувати. Тим самим даємо деревам ще 10-15 років для росту. Так як цим деревам вже більше 80 років, вони вже всередині починають трішки гнити, – пояснює керівник комунального підприємства.

Додає: робили омолодження, тому що великі гілки нависали над пішохідними і над велосипедними доріжками. А це, за словами очільника підприємства, небезпечно.

Такий метод омолодження не відповідає правилам утримання зелених насаджень, вважає екологиня Людмила Казімірова. Каже, в результаті через 5-10 років такі рослини гинуть.

Ніякої формуючої та так званою омолоджуючої обрізки не може бути в інший період, крім весни. Все те, що робиться взимку і восени – це є неправомірно, – зазначила екологиня.

Роботу і справді могли б виконати якісніше, вважає заступник міського голови Василь Новачок. І обіцяє – винні будуть покарані.

У якому стані тополі після омолодження, перевірять згодом і фахівці держекоінспекції.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил утримання зелених насаджень. А за результатами перевірки, якщо будуть встановлене пошкодження, то, можливо, будуть нараховані і збитки, – прокоментувала начальниця відділу документування, взаємодії з громадськістю та ЗМІ ДЕІ у Хмельницькій області Наталія Сологуб.

Остаточні висновки експерти оголосять після перевірки.  

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter