Новини
Суспільство

Для хмельницького посадовця, який збив жінку, прокуратура просить 5 років ув’язнення

Розгляд  справи про наїзд посадовця Держекоінспекції Віталія Гуменюка на 81-річну Євгенію Слищук  – на завершальній стадії. У Хмельницькому міськрайонному суді відбулися фінальні дебати між представником прокуратури  й адвокатом потерпілих та двома захисниками обвинуваченого. Прокурор просить 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати автомобілем протягом 3 років. Адвокати Віталія Гуменюка наполягають: докази зібрані з порушеннями. А тому не можуть підтверджувати винуватість Гуменюка.

Нагадаємо, аварія сталася 16 жовтня  2014 року на вулиці Володимирській , поблизу Майдану Незалежності. Тоді Віталій Гуменюк їхав своєю автівкою “Nissan” на сесію обласної ради та шукав місце для паркування. Від отриманих внаслідок ДТП травм Євгенія Слищук померла на місці. Понад два роки посадовець перебував у статусі свідка. Весь цей час тривало досудове розслідування. Лише наприкінці 2016 року Гуменюку оголосили про підозру у скоєнні смертельної ДТП. 

Пів сотні засідань та десятки свідків

Розглядати справу в суді почали на початку 2017 року. Відтоді відбулося понад пів сотні засідань, на яких заслухали покази декількох десятків свідків. Серед них: водії, які у той час їхали Володимирською, перехожі, офіціанти та відвідувачі прилеглих кафе, представники поліції, відповідальна за нанесення дорожньої розмітки комунальники.

На першому засіданні  Віталій Гуменюк заявив про свою цілковиту невинуватість. Така позиція обурила сина загиблої – Олексія Слищука. Водночас, за словами родича потерпілої, посадовець відшкодував кошти на поховання матері.  А також оплатив  квитки двом братам в Україну (сини потеплілої  періодично працюють в Англії та Латвії – ред.). Натомість цивільний позов про моральне відшкодування Гуменюк не визнає. 

За версією обвинувачення, Віталій Гуменюк допустив наїзд на потерпілу, яка перебувала у межах регульованого пішохідного переходу. Жінка впала на дорогу, а легковик, не зупиняючись, переднім лівим та заднім лівим колесом переїхав через тіло Слищук. Внаслідок аварії пані Євгенія отримала численні тяжкі тілесні ушкодження: травми легень, переломи ребер й грудних хребців, крововиливи. Смерть настала на місці події.  Про це на останньому засіданні заявив прокурор Антон Вендель.

“Прошу визнати мене невинним”

Представники Віталія Гуменюка вважають: докази обвинувачення зібрані з порушеннями. В адвокатів є претензії до процедури проведення низки експертиз. Окрім того, захисники заявили: досудове розслідування у випадку Віталія Гуменюка мала здійснювати не поліції (міліція), а прокуратура, адже Держекоінспекція має статус правоохоронного органу.

Таким чином, на думку захисників Гуменюка, обвинувачення ґрунтується на здобутих незаконним способом доказах. А отже на них не можна посилатися при винесенні рішення. Сам обвинувачений заявив:

“Однозначно прошу мене визнати невинним. Так як нічого з перехованого я не порушив”.  

Влітку 2019 року адвокат потерпілих Олег Рохов пояснив: Гуменюк наполягає на версії, що Євгенія Слищук потрапила у ДТП зовсім за інших обставин. За версією посадовця, жінка стояла на тротуарі, послизнулася і випадково впала під колеса у той момент, коли автомобіль вже проїхав пішохідний перехід. І тільки після того Віталій Гуменюк на неї нібито наїхав.

Ще донедавна Віталій Гуменюк обіймав посаду першого заступника Держекоінспекції у Хмельницькій області. Проте 4 січня 2021 року з неї звільнений. Крапку у цій заплутаній історії суд має поставити вже 18 січня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter