Новини
Події

На Хмельниччині відзначили День Соборності України (ФОТО, ВІДЕО)

У різних куточках Хмельницької області подоляни долучилися до акцій та заходів на честь свята, яке відзначається в Україні сьогодні, 22 січня, з нагоди 102-річчя від дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Крім флешмобів та музичних челенджів, мешканці Хмельниччини разом із сусідами поєднали береги Збруча 50-метровим стягом.

Хмельницький

Зважаючи на обмеження, пов’язані з локдауном, в обласному центрі традиційно не анонсували заходів з нагоди свята. Тож ті хмельничани, які хотіли долучитися до урочистостей або будь-яких масовок, шукали інформацію по соцмережах.

Саме так дізналися містяни про невеликий флешмоб, який влаштувала молодь на поки що скутому кригою Південному Бузі. Біля стели на Острові кохання близько двох десятків молодих людей розтягнули величезний прапор України та зафіксували це на фото.

До пам’ятних дощок та пам’ятників діячам, які залишили вагомий слід в історії боротьби за незалежність України, прийшли цього дня представники влади.

Згадали також про героїв російсько-української війни, загиблих воїнів, які віддали за незалежну Україну найцінніше – власне життя.

Музичний челендж започаткували у хмельницькому творчі колективи. Запустив творчу акцію Хмельницький академічний муніципальний камерний хор. Привітавши усіх з Днем Соборності України, артисти повідомили таке:

Ми започатковуємо челендж з виконання державного гімну України, який є одним із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Самі виконуємо та запрошуємо колектив Хмельницької дитячої музичної школи N1 імені Миколи Мозгового приєднатись до нас, виконати гімн та запросити до виконання наступний колектив.

Відповідь не забарилася.

Славута

З Днем Соборності та Злуки привітали славутчан вихованці молодшої групи музично-драматичного гуртка.

А дорослі поклали квіти до пам’ятників.

Кам’янець-Подільський

Активними учасниками загальноміських та всеукраїнських заходів до Дня Соборності України в місті стали вихованці дитячих садочків. 21-22 січня у співпраці із Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм було організовано челендж у мережі Фейсбук #МиКамянецьУкраїна.

А 22 січня дошкільнята ДНЗ №1 та №18 долучилися до Всеукраїнської онлайн-акції «Долоньки єднання», організованої маленькими львів’янами.

Шепетівка

До пам’ятного знака на «Алеї Слави Героїв України» та до меморіального знаку Симону Петлюрі з нагоди відзначення Дня соборності України міський голова Віталій Бузиль та заступник міського голови Галина Безкоровайна поклали квіти.

Нетішин

У місті атомників до свята долучилися нацгвардійці військової частини 3043

та учні Нетішинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, які підготували до свята відео-привітання.

Красилів

Міська голова Ніла Островська та працівники Красилівської міської ради поклали квіти до дошки Слави, пам’ятника «Героям України», пам’ятника Тарасу Шевченку та схилили голови у скорботні хвилині мовчання в пам’ять про незламних духом, справжніх українців – борців за свободу.

«Нема східних чи західних українців, є українці, які люблять, або не люблять Україну. Будемо єдиними – будемо успішними», – сказала Ніла Островська.

Відео-вітання записали і в Красилівському Центрі культури і дозвілля “ПЕРЛИНА”.

50 метрів синьо-жовтого

Традиційно урочистості відбулися і на межі двох областей – Тернопільської та Хмельницької. Тут вкоторе відбулася акція “Збруч – ріка єднання”. Супроводжувані звуками оркестру, учасники акції зустрілися на містку через Збруч. Символом єдності України став 50-метровий синьо-жовтий стяг.

Як це було – зафіксували журналісти тернопільського каналу TV4.

Довідка: Цього дня, 22 січня, у 1918 році на хвилі національно-визвольних змагань Українська Центральна Рада вперше у XX столітті проголосила незалежність української держави. А через рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані в Києві Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в одну державу. День соборності України – свято, яке символізує єдність українських земель. Це одне із найважливіших свят нашої країни, адже цього дня відзначається і День соборності, і перше проголошення незалежності України. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року. Однак у 2011 році воно було скасоване й натомість встановлено День соборності і свободи України. А вже у 2014 році президентським указом свято було відновлено як День соборності України.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter