Новини
Бізнес

У Хмельницькому податківці та підприємці обговорили податкові новації

У селекторній залі Хмельницької обласної державної адміністрації відбулася онлайн-нарада з розгляду новацій у податковому законодавстві, зокрема, застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та питань з врегулювання податкового боргу платників.

Спілкування підприємців із фахівцями податкової служби відбулося у форматі запитань та відповідей. Активними учасниками зустрічі були представники бізнесу – платники єдиного податку, яких цікавили питання застосування РРО. Податківці підкреслили, що обов’язкове застосування РРО для фізичних осіб – платників єдиного податку відтерміноване до 1 січня 2022 року, за винятком окремих видів діяльності.

РРО

Якщо конкретно, то у цьому році не потрібно застосовувати РРО (ПРРО) ФОП-«єдинникам» ІІ-ІV груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищуватиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році – 1 320 000 гривень). Виняток становлять ФОП, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарські засоби, вироби медичного призначення;
  • реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • надають платні послуги у сфері охорони здоров’я.

Податковий борг

Другою за важливістю стала тема списання, відстрочення та прощення податкового боргу, що передбачено Законом України від 04.12.2020 №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зокрема, під час спілкування податківці роз’яснили, що списанню підлягає податковий борг разом зі штрафними санкціями і пенею, сукупний розмір якого станом на 1 листопада 2020 року за всіма податками і зборами не перевищує 3060 грн (включно) та залишається несплаченим на дату списання такого боргу.

Також було наголошено, що податковою службою до цього процесу залучено актив об’єднаних територіальних громад, сільських рад. У підсумку в автоматичному режимі списано податковий борг понад 150 тисячам платників податків Хмельниччини на суму майже 40 мільйонів гривень.

Ведення обліку доходів та витрат

Крім того, фахівці розповіли про новації у веденні обліку доходів і витрат для фізичних осіб – підприємців. Адже з 1 січня 2021 року скасовано вимогу для платників єдиного податку щодо реєстрації Книг у податкових органах. Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, мають право вести облік у довільній формі як у паперовому, так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Зазначалося, що зміни щодо форми ведення обліку доходів і витрат не скасовують обов’язку для всіх платників податків щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання.

У підсумку учасники онлайн-наради висловили сподівання, що такого роду роз’яснення стане у нагоді представникам бізнесу і допоможе розібратися у бурхливому морі податкових новацій.

Від Головного управління ДПС у Хмельницькій області у заході взяли участь начальник управління податкового аудиту Наталія Михайлюк, в.о.начальника управління адміністрування фізичних осіб Світлана Фітькал та заступник начальника організаційно-розпорядчого управління Віктор Чиж. До розмови також долучилися керівник департаменту економічного розвитку, курортів і туризму Олена Бохонська, начальник відділу фінансового аналізу, регуляторної політики та розвитку підприємництва Андрій Грабовський та голова регіональної ради підприємців Наталія Михайлюк.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter