Новини
Здоров’я

У листопаді на Хмельниччині пішла з життя рекордна за рік кількість людей

У листопаді на Хмельниччині померло найбільше людей у порівнянні з іншими місцями 2020 року, а саме – 2236 краян. Це на понад третину більше, ніж у такий же місяць 2019-го. Через що краяни вмирали найчастіше?

На Хмельниччині, як і в Україні загалом, протягом тривалого часу лідирують за причиною смертності хвороби системи кровообігу. Минулорічний листопад не став винятком. Від таких проблем в області померла 1281 людина – більше, ніж в інші місяці року. Недугою номер один поміж інших у цій групі захворювань стала ішемічна хвороба серця. Це порушення кровопостачання міокарда внаслідок ураження коронарних артерій. До хвороби призводить, зокрема, артеріальна гіпертензія, паління, надлишкова маса тіла, цукровий діабет, генетична схильність. 

Другою причиною смерті у листопаді, за даними Головного управління статистики в області, стали симптоми, ознаки та відхилення від норми, що виявлені при клінічних і лабораторних дослідженнях, не класифіковані в інших рубриках. Це дуже широка група недугів, які можуть стосуватися, зокрема, серцево-судинної, нервової, кістково-м’язевої, травної системи, органів дихання. Сюди входять і відхилення від норми, виявлені в аналізах крові та сечі при невстановлених діагнозах.  Через таку причину на Хмельниччині у листопаді померли 205 людей.

Третя причина смертей на Хмельниччині у листопаді – новоутворення,  більшість з яких злоякісні. Такі недуги забрали життя 198 краян. Найбільше людей на Хмельниччині у другій половині 2020 року померли від новоутворень за жовтень та липень. А саме – 205 осіб.

Четвертою причиною смерті у листопаді визначили COVID-19. Від нього протягом місяця пішла з життя рекордна від березня кількість подолян – 140. У порівнянні з жовтнем за цим показником відбулося зростання майже на 40%. (у жовтні від ускладнень внаслідок коронавірусної  хвороби померло 85 осіб).

П’ятою причиною смертей статисти визначили хвороби органів дихання. Від них у листопаді померли 85 краян. Щоправда, це на 14% менше, ніж у жовтні.

На шостому щаблі у цей період – зовнішні причини: загибель у ДТП, пожежах, утоплення. Через це у листопаді пішли з життя 80 осіб. Загалом же цей фактор посідає третє місце серед причин смерті жителів Хмельниччини протягом 2020 року.

Сьомою причиною смерті стали хвороби органів травлення. У листопаді зафіксовано 66 таких випадків. Найбільше мешканців області через проблеми з органами травлення померло у вересні  (161) та у жовтні (102). У перший місяць осені ці недуги навіть стали третьою за кількістю випадків причиною смерті подолян.

Всього за 11 місяців минулого року на Хмельниччині померло 18 670 людей. Це на 4,5% більше, ніж за такий же період 2019-го. Підсумковий звіт за кількістю померлих Головне управління статистики в області оприлюднить у лютому.

За останнє десятиліття найбільше краян померло у 2010 році – 20842. Найвищий показник смертності на 1000 осіб (відношення кількості померлих протягом року до середньорічної чисельності наявного населення) на Хмельниччині зафіксований у 2015 році (15,8). Найбільше природнє скорочення населення області  (на 1000 наявного населення) за останнє десятиліття відбулося у 2019 році – мінус 7,5.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter