Новини
Духовність

На Хмельниччині пограбували храм

Після двох років відстоювання у судах свого права на перехід до Православної Церкви України, віряни села на Деражнянщині вперше зайшли у храм і виявили, що з церкви зникли цінні речі. У пограбуванні храму громада підозрює священника РПЦвУ.

Нагадаємо, вперше віряни ПЦУ з села Галузинці, що у Деражнянському районі Хмельницької області, увійшли до свого храму, не зустрівши спротиву, в тому числі, силового, з боку священика РПЦвУ та його прибічників, лише 17 січня цього року. Для цього громаді, яка ще 14 лютого 2019 року визначилась, що хоче приєднатися до Православної Церкви України, довелося пройти 15 судових засідань та зрештою отримати постанову суду, яку священник РПЦвУ Олександр вже не зміг ігнорувати.

Рішенням Деражнянського районного суду право власності на будівлю церкви було визнано за громадою ПЦУ. А 14 січня 2021 року Хмельницький апеляційний суд зобов’язав відповідачів не чинити перешкод у користуванні будівлею храму, звільнити приміщення та надати вільний доступ до нього.

Радість вірян від повернення у стіни храму, втім, була затьмарена. Як повідомляє видання Релігійна правда, селяни виявили, що з церкви зник євхаристійний набір, в який входять чаша, дискос, звездиця, лжиця та копіє, і який є досить дорогим.

За словами благочинного Деражнянського району Петра Байди, який є тимчасовим настоятелем Свято-Михайлівського храму у Галузинцях, громада підозрює у пограбуванні храму священника Олександра.

Попри це, віряни емоційно відреагували на можливість повернутися у стіни церкви, в якій не молилися два роки. І вже встигли освятити у своєму храмі воду на Водохреще. Тепер же планують запросити керівника Хмельницької єпархії митрополита Антонія, провести урочистості, благословити храм та відслужити першу Божественну літургію.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter