Новини
Події

Барельєф жертвам Голокосту відкрили у Хмельницькому (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, на місці єврейського гетто, яке діяло у Проскурові у 1941-1942 роках було встановлено тематичний барельєф. На мітинг зібрались представники влади міста та області, працівники Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт», громадські активісти та члени єврейської громади міста.

Пам’ятний знак встановили за ініціативи ХБФ «Хесед Бешт» за фінансової підтримки влади міста, на розі вулиць Соборної та Вайсера, де в 1941-1942 роках функціонувало єврейське гетто. За підрахунками істориків та краєзнавців, на території табору за 450 днів його існування було винищено понад 16 тисяч проскурівчан.

Автором пам’ятного барельєфу є відомий хмельницький художником, член Хмельницької обласної організації Національної спілки художників України Володимир Карвасарний.

За задумом митця барельєф являє собою факел, як символ життя, розірваного колючим дротом нацистської ненависті до іншого народу, іншого віросповідання, іншої культури.

Крім того, на поверхні художник зобразив лики жертв поруч  з іудейською релігійною атрибутикою, як прообраз єврейського народу в цілому.

Як зауважує сам Володимир Карвасарний, головне завдання барельєфу – це нагадування нам, сьогоднішнім, про помилки минулого і не допущення цих помилок нині:

У страшних муках нацисти безжально знищували старих, молодь, дітей, жінок. На пам’ятній дошці ці прийняті небом люди зображені не наляканими чи пригнічені, вони спокійні, адже сповнені надії на справедливий вищий суд. 

Ще одним символом на барельєфі є менора – обрядовий підсвічник). В побуті цей предмет у запаленому стані символізує єврейський народ – древній і вічний. Але на дошці менора зображується перекинутою, з погаслими свічками, як ознака біди, катастрофи, жорстокої долі. Нижче цього символу розташована абревіатура на івриті,  яка вказується на кожній могилі віруючого єврея і перекладається як «хай буде його душа, зав’язана у вузлі життя».

Пам’ятний мітинг завершився спільною юдейською молитвою «Іскор», яку провів місцевий рабин Йосеф Тейтельбаум.

Ольга Нікітіна. Фото автора.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter