Новини
Бізнес

Хмельниччина зміцнює зв’язки з Туреччиною

Перспективи інвестування у Хмельницьку область, підписання угоди про партнерство, нове місто-побратим у Туреччині, нові туристичні маршрути та інші перспективи співпраці з сусідньою державою обговорили днями в обласному центрі іноземна делегація та представники влади міста та області.

Угода про партнерство з містом-побратимом

Турецький досвід створення індустріальних парків вивчатимуть в обласному центрі. Такий проєкт, із залученням інвестицій, уже реалізували у Маріуполі. Про це, зокрема, говорили днями у стінах міської ради під час зустрічі із Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Туреччина в  Україні.

«Ми маємо приклад наших міст, які називали Анатолійськими котами. Завдяки створенню в них таких індустріальних зон вони перетворилися на Анатолійських Тигрів», – зазначив  Ягмур Ахмет Гюльдере.

У 2020 році Хмельницький став найбільш конкурентоспроможним містом України, зауважив міський голова.

Можливість ведення бізнесу в місті Хмельницькому: співпраця з місцевою владою, прозорість місцевої влади, бюджету, програми для допомоги місцевому бізнесу – ми є лідерами в Україні за цими критеріями, і це відображається в розвитку бізнесу, створенні нових робочих місць, наповненні бюджету і в нашій можливості розвивати місто, – наголосив міський голова Олександр Симчишин.

Підписати угоду про партнерство з турецьким містом-побратимом у Хмельницькому планували ще минулого року. Однак через пандемію цю подію довелося відтермінувати. Тепер у владі очікують моменту, коли карантинні обмеження будуть зняті, аби можна було приїхати до міста Айдин, з яким планує побрататися обласний центр, підписати угоду та почати працювати.

Крім того, за словами посла, у Хмельницькому є турецька спільнота, яка об’єднує більше сотні людей. А батьки семи десятків школярів мріють про те, аби їхні діти вивчали також рідну мову. Тому на часі, на думку посла, створення у Хмельницькому культурного центру, де люди могли би вивчати турецьку мову, зустрічатися, спілкуватися тощо.

А після закінчення карантину у Хмельницькому чекатимуть делегацію з Туреччини на фестиваль «HlushenkovFolkFest», який зустрічав турецьких артистів три роки поспіль.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Потенційні інвестори та нові туристичні маршрути

Поспілкувалася турецька делегація і з керівництвом області – головою Хмельницької ОДА, головою обласної ради та представниками влади. Під час розмови йшлося, зокрема, про перспективи ділового партнерства, залучення інвестицій і розвиток туризму.

Під час розмови також йшлося про розвиток індустріальних парків, яких в області наразі створено два: у Хмельницькому та Славуті.

У цих індустріальних парках є вільні земельні ділянки та інші об’єкти, які можуть зацікавити інвесторів. Цей напрямок для нас є дуже цікавим і перспективним у контексті налагодження взаємовигідної економічної діяльності, – зауважив під час розомови голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Обсяг товарообігу між Хмельниччиною та Туреччиною наразі становить близько 60 мільйонів доларів. При цьому область готова надалі розширювати існуючі торгово-економічні відносини.

За словами іноземного гостя, він мав розмову спілкувався з турецькими підприємцями та інвесторами, які працюють на Хмельниччині. Їх  в області налічується понад сотня, і кожен з них може стати потенційним інвестором, повідомляють у Хмельницькій ОДА.

Також Хмельниччина може стати центром нового туристичного маршруту «Шляхами Османської імперії», який проляже через Кам’янець, Меджибіж, Старокостянтинів та Сатанів.

На Хмельниччині є багато історичних пам’яток, що пов’язані з епохою Османської імперії і можуть бути дуже цікавими для турецьких туристів, – зазначив Ягмур Ахмет Гюльдере.

Однак, аби привабити в Україну, і, зокрема, на Хмельниччину туристів, необхідно активно розвивати туристичну та транспортну інфраструктури. Щодо нашої області, то необхідно відновити роботу Хмельницького аеропорту, який у минулому приймав рейси з Туреччини. Цей проєкт – один із тих, який може зацікавити інвесторів  на умовах державно-приватного партнерства.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter