Новини
Культура

У хмельницькому музеї презентували різножанровий вернісаж

Персональну виставку хмельницького художника Володимира Петровського відкрили сьогодні в обласному художньому музеї.

Митець народився і виріс у Хмельницькому, професійну освіту здобував у  Вижницькому коледжі декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка  та Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича, є дійсним членом Національної спілки художників України.

Нині художник Петровський презентував глядачу свої живописні роботи у різних мистецьких жанрах. Так, шанувальники живопису знайдуть в експозиції виставки ніжні квіткові натюрморти, сакральні теми, широку галерею жіночих образів – від класичного портрету до містичних, фантазійних ликів.

Як наголошує кураторка виставки, старша наукова співробітниця ХОХМ Людмила Сковерко, у творчості митець переосмислює як власні емоційні стани, так і соціальні теми, які отримують широкий суспільний розголос.

У насичених, яскравих живописних роботах автор фіксує емоційні коливання, пов’язані з різними подіями. Подекуди, на перший план в них виходять особисті ліричні переживання кожного моменту життя. В інших – на полотно виливаються роздуми, спричинені суспільними подіями, що хвилюють автора. Проте, підсвідомість кожного глядача по-своєму доповнює картини, формуючи завершений, цілісний образ, – зауважила пані Людмила.

І все ж більшість представлених на виставці творів художник присвячує жінці, її красі і ролі берегині дому, родини, роду. В експозиції присутні романтичні портрети панянок, ніжні й чуттєві ню-музи, героїні міфів і легенд.

Ці образи живописець втілює у світлому й пастельному колориті, передаючи таким чином витонченість і напівпрозорість жіночих форм, краси природньої втіленої на творі, ніби у на пів дотик.

Окремо можна виділити пристрасть митця до оздоблення релігійних храмів – ця сторінка творчості представлена на виставці тематичними полотнами  «Покрова» та «Різдвяний янгол».

Крім того, митець має свідому громадянську позицію і реагує на світ навколишній. Так, на виставці представлені твори «Реквієм» та «Молитва», присвячені подіям Майдану та героям російсько-української війни.     

Сам художник Петровський впевнений, що творчий шлях митця не можливий без постійного самопізнання та розвитку.

Про представлені роботи немає сенсу говорити – вони на стінах. Єдине, що хочу зауважити: при підготовці виставки я намагався зробити її різною, багатогранною, щоб знайти підхід до кожного глядача. Тому, сподіваюся, кожен з вас знайде у цій експозиції щось цікаве для себе, – зауважив митець, презентуючи свої роботи.

Характерною рисою творчості Володимира Петровського є постійний пошук тих царин сюжетів й їх мистецького вираження, який подивує глядача та відкриє нові грані роздумів про звичні речі.

Ця виставка є останньою в циклі арт-проектів художнього музею, присвячених 30-річчю Хмельницької обласної спілки художників України.

Виставку «Володимир Петровський. Живопис» можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї до 27 лютого.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter