Новини
Культура

Слони в снігу, дерева з «обличчями»: хмельничанам презентували незвичну виставку

Хмельницький живописець Ігор Севець у день ювілею представив громаді свої твори.

«Муза безсоння» виставка, що дням відкрилась у Хмельницькому обласному музеї, в експозиції якої представлені пейзажі, портрети, натюрморти знаного подільського митця Ігоря Севця.

Автор – хмельницький митець, графік, живописець, монументаліст, член Національної спілки художників України. учасник обласних, всеукраїнських, загальносоюзних, міжнародних виставок.

Як зазначає куратора виставки – завідувачка науково-експозиційним відділом Хмельницького обласного художнього музею – Марія Фролова, у своєї творах художник Ігор Севець транслює власні думки на полотно в авторській впізнаваній манері:

«В його роботах відчувається затишок рідної домівки, аромат буйноквіття та щедрість краєвидів як далеких країв, так і Поділля. Автор фокусується на зміні природних станів, підмічаючи тонкі нюанси та мінливості. Ігор Севець бачить світ по-особливому, концентруючись на  деталях, які зазвичай пропускає повз себе пересічний глядач, побачене пропускає крізь серце.»- зауважує кураторка.

До експозиціє увійшли пейзажі знайомі кожному з нас, адже це – Карпати, перлини природи Кам’янця-Подільського, візитівки рідного митцю Хмельницького. З словами мистецтвознавців, саме пейзажні ліричні композиції переважають в творчих пошуках митця.

Окремою темою мистецького висловлювання художника є стихія води, яка зачаровує і дарує відчуття присутності на кожному зі змальованих автором місць затишку та гармонії.

Сюрреалістичні мотиву у творчості – є візитівкою останніх робіт невтомного майстра. Медитація та фокусування на випадкових незвичностях – таку задачу ставить художник перед глядачем.

У день вернісажу, митцю виповнилось 65 років, більшу половину з яких він присвятив невтомним пошукам саме «Музи безсоння»:

«Природне відчуття гармонії і поетична піднесеність, успадковані від батька, який був ще й поетом, проглядають в кожному творі Ігоря Вікторовича. У притаманній йому манері він вільним мазком ліпить багатобарвні образи живої природи, використовуючи динамічний виразний рисунок, різноманітні прийоми композиційної побудови твору, розмаїття кольорових сполучень. На чуттєвому рівні художнику вдається передати  привабливість  полів, лісів, рік і озер рідного Поділля і  закохати глядачів в красу далеких країв. В останні роки художник прагне наповнити свої твори новими знаками і символами, де відбувається філософське осмислення сучасного світу і себе в ньому».  – наголошує Людмила Рожко-Павленко, мистецтвознавець, член НСХУ.

Переможець обласного конкурсу «Людина року» за рейтингом популярності 2003 р. в номінації «Митець», Ігор Севець і сьогодні продовжує вдосконалювати свої професійні уміння та шукати нові втілення свого таланту.

Переглянути унікальну експозицію можна у Хмельницькому обласному музеї до 5-го вересня 2020 року.

Автор: Ольга Нікітіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter