Новини
Дозвілля

У Хмельницькому дітей вчать дбати про птахів

Щороку напередодні холодів вихованці дитячого садочка №56 разом із батьками виготовляють годівниці, аби підгодовувати птахів узимку. Цьогоріч на території дошкільного закладу розвісили понад півсотні таких дитячих виробів. А підгодовувати птахів почали ще з листопада. Таким чином дітей змалку вчать допомагати слабшим.

Годівниці різні, але кожна – особлива

За словами виховательки-методистки ДНЗ №56 «Боровичок» Раїси Безпалько, понад пів сотні годівниць – це лише ті, які розмістили на території дитсадка.

Ми вже перестали рахувати, адже вони постійно змінюються. Зроблені з різних матеріалів, вони з часом псуються, тому ми їх забираємо. Частина годівниць у нас стоїть за вікнами, а частину ми попросили батьків розвісити біля будинків, де живуть діти, щоб ця робота продовжувалася не тільки в дошкільному закладі, а й за його межами, – розповідає пані Раїса.  

Щодня, виходячи на прогулянку, діти беруть із собою насіння. Перед тим, як висипати його, ретельно прибирають годівнички.

Про птахів, які залишилися зимувати у місті, в дитсадку дбають щороку. Починають підгодовувати їх з листопада і продовжують аж до березня, а іноді – і до квітня.

Еко-годівниці – цікаві та нешкідливі

Цього року вихованці однієї з груп разом з вихователями почали виготовляти ще й еко-годівнички.

Тут немає нічого шкідливого, після неї не залишається ніяких залишків, не потрібно для неї використовувати ні пластик, ні дерево, – розповідає вихователька дитсадка Ірина Петрицька.

Такі еко-годівнички діти розвішують на кущах. Найчастіше до них прилітають голуби, горобці, синиці, ворони, дрозди та, іноді, сойки. Вихователька розповідає: птахів можна годувати насінням, зерном та крупами.

Але не можна давати свіжого хліба, бо там є дріжджі – для птахів це шкідливо. Синички люблять сало – але воно має бути не солоним, – пояснює пані Ірина.

Турбуватися про пернатих – саме цього хочуть навчити дітей вихователі. І діти вже добре знають, чому потрібно підгодовувати птахів взимку.

Діти хочуть допомагати, діти допомагають, і ми, дорослі, тільки підштовхуємо, підтримуємо і дуже тішимося, тому що діти сьогодні піклуються про слабших, – каже Ірина Петрицька.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter