Новини
Екологія

Матеріали перевірки щодо обрізки дерев у хмельницькому парку передали в прокуратуру

Робота комунальників, які “кронували” дерева у парку імені Чекмана, завдала шкоди на понад 180 тисяч гривень. Матеріали проведеної перевірки екологи спрямували до Хмельницької обласної прокуратури.

Нагадаємо, наслідки робіт з омолодження старих тополь у хмельницькому парку викликали чималий резонанс у місті та “підняли на ноги” не лише небайдужих містян, а й екологів. За зверненням хмельничанки Афіни Черкезової, роботу комунальників, які кронували дерева, перевіряли фахівці Державної екологічної інспекції у Хельницькій області. Та пообіцяли надати висновок по закінченні перевірки.

“Це працює. Тільки не мовчіть”

Про результати перевірки хмельничанка повідомила на своїй сторінці у Фейсбук:

За варварську обрізку дерев у парку Чекмана в Хмельницькому Держекоінспекція нарахувала збитки навколишньому середовищу у 182 тисячі гривень та подасть документи в обласну прокуратуру для перевірки.

І приклала відповідний документ, який отримала з ДЕІ.

Також у дописі Афіна Черкезова виклала декілька своїх роздумів на тему дерев у парку. Так, зокрема, дівчина пише, що

витратила на написання попереднього посту, а потім скарги, близько години. Могла лише побухтіти з друзями в чаті з цього приводу, але включила режим небайдужої громадянки і зробила хоч щось, щоб запобігти наступним “омолодженням”. Висновок раз: говоріть про таке публічно, пишіть звернення, скарги та згодом подяки. Це працює. Тільки не мовчіть.

Сподівається хмельничанка і на те, що “тепер перед тим як видавати працівникам пилу, КП “Парки і сквери міста Хмельницького” перш за все проводитиме фаховий інструктаж – як тою пилою зробити добро, а не шкоду для дерева”.

Висновків не зробили?

Крім КП “Парки та сквери міста Хмельницького”, в обласному центрі обрізкою та омолодженням дерев займається також комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста. Саме працівники цього КП як правило опікуються зеленими насадженнями, що ростуть вздовж доріг у місті.

Очільник Департаменту інфраструктури Василь Новачок, коментуючи ситуацію з деревами у парку імені Чекмана по гарячих слідах, обіцяв “провести роботу з виконавцем”.

За словами екологів, “ніякої формуючої та так званою омолоджуючої обрізки не може бути в інший період, крім весни. Все те, що робиться взимку і восени – неправомірно”.

Попри це, навіть після активного обговорення ситуації навколо дерев у парку, у Хмельницькому вже встигли провести одне омолодження та запланувати ще одне на наступний тиждень. За повідомленням Хмельницької міської ради,

впродовж п’яти днів, з 1 по 5 лютого, з 8.00 до 17.00 комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста виконуватиме роботи з омолодження дерев на вулиці Чорновола, на ділянці від вулиці Красовського до Трудової. Рух транспорту на цьому відрізку дороги буде обмежено!

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter