Новини
Суспільство

Небайдужі кам’янчани прибирають гори від сміття (ФОТО, ВІДЕО)

Започаткована кам’янчанкою ініціатива набрала обертів та згуртувала навколо себе мешканців Кам’янця (і не тільки), які хочуть, аби вони самі та їхні діти жили у чистому світі. Щотижня активісти вивозять десятки пакетів зі сміттям, залишаючи за собою чисті ділянки гір, лісів тощо. У своїх еко-мандрах кам’янчани не обмежуються лише територією Хмельниччини, а прибирають скрізь, куди їх покличуть.

Екстремально, небезпечно, але потрібно

Зараз рух «Прибери у горах» має свою сторінку у Фейсбук, десятки однодумців та активістів, у яких попереду – чіткий план прибирання, розписаний на декілька місяців наперед. А позаду – купа непотребу, від якого, акуратно спакувавши у мішки, кам’янчани звільнили вже чимало територій.

Ініціаторка руху – мандрівниця Інна Мазур – розповідає: ідея прибрати чуже сміття та повернути природі її первозданну чистоту та красу з’явилася, коли жінка піднімалася на гору Хом’як (вершина у південно-східній частині Ґорґан). Біля стежки побачила купу сміття, якого кілька тижнів до цього там не було. Тож вирішила приїхати і прибрати його. А коли до її ініціативи долучилися інші небайдужі, Інна зрозуміла, що люди від такої активності щасливі, тож можна рухатися в цьому напрямку далі.

Прибирання у горах – справа не з легких.

Це дуже екстремально, небезпечно, але залишити це так, як є, ми не можемо, тому що цілі гори перетворені на смітярки, – розповідає Інна.

Ще одна учасниця руху – Анастасія Донець – каже: сміття, залишене людьми у горах викликає цілий спектр почуттів.

Перше – лють, адже кожен розуміє, що кинути пляшку, пакет, пластик на землю – це погано. Всі це розуміють. І все одно, відпочивши на природі, люди часто сідають у машини і їдуть, залишивши по собі купу непотребу.

Друге – задоволення від того, коли дуже швидко є результат. Особливо це видно на фото «до» та «після».

Третє – це нові знайомства, друзі, спілкування у дуже позитивному колі людей.

За сміттям, яке ми знаходимо, важко ідентифікувати, хто його залишив. В будь-якому випадку, це люди, які прийшли в гори. Це турист, але недосвідчений. Я би сказала, що це разовий турист, який вирішив одного разу сходити в гори, без досвіду і без культури це робити, – коментує Анастасія.

І додає: здебільшого учать у прибиранні беруть ті, кого прийнято називати інтелігенцією: вчителі, викладачі, вихователі. І навіть – бізнесмени.

Місія – «Прибрати Смотрицький каньйон»

Активісти руху «Прибери в горах» виходять на прибирання у будь-яку пору року, у будь-яку погоду.  І не зважають на свята. Так, 3 січня розчищали від сміття схил біля підніжжя Старої фортеці.

Нагорі ми бачимо мур, вежі, а внизу ми маємо не просто засмічений каньйон, а реально стихійне сміттєзвалище, – розповіла Інна Мазур.   

А на 14 лютого, коли інші святкуватимуть день закоханих, активісти руху вийдуть на святкову акцію «Прибери в каньйоні р. Смотрич #10».

Прибирання у каньйоні, напевно, одна з найдовших акцій, які проводить наразі рух. Оскільки взимку люди не так часто ходять у гори, і, очевидно, не так багато залишають по собі сміття, яке потрібно прибрати, активісти поставили собі за мету прибрати у Смотрицькому каньйоні. Акції у цій частині Кам’янця тривають щотижня вже протягом трьох місяців. Кожної неділі люди, яким не байдуже, збираються і йдуть у визначену своєю лідеркою точку.

Необхідне екіпірування – рукавички, пакети – активісти купують за кошти, які вдається зібрати з добровільних пожертв.

Долучитися до ініціативи може кожен охочий та небайдужий. Також можна допомогти руху фінансово (номер картки вказаний на ФБ-сторінці руху).

У ці ж вихідні в активістів заплановано одразу дві акції. Завтра, 31 січня, всіх охочих збирають на черговий етап прибирання каньйону. А сьогодні, 30 січня, – влаштують першу у 2021 році толоку у Маліївцях, де, нагадаємо, у грудні 2020-го рятували від руйнування старовинний панський маєток, який на зиму залишився без фінансування, а отже – без опалення. На території палацу Орловських активісти планують вирубувати самосівні хащі бузини та прибирати повалені дерева і сміття.

Більше про рух «Прибери в горах» – у відео каналу ВВС News Україна

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter