Новини
Події

На Хмельниччині влаштували толоку, аби врятувати старовинний палац (ФОТО, ВІДЕО)

Панський маєток у Маліївцях – старовинна історична споруда, збудована понад двісті років тому, – через карантин залишилася без фінансування, а отже – і без коштів на опалення. Аби виправити ситуацію, необхідно було терміново зробити запаси дров, які могли би стати пальним для котельні, розташованої на території садиби. Цим і зайнялися волонтери, які приїхали на Дунаєвеччину, заразом впорядкувавши частину території парку, прилеглого до палацу.

Старовинний маєток у Маліївцях будували протягом трьох років, після того, як 1785-го село купив коронний надвірний ловчий Ян Онуфрій Орловський – один з фаворитів останнього короля Речі Посполитої Станіслава Августа Понятовського. Високопосадовець вподобав краєвид на крутому схилі, тож саме там він і заклав палац, який завершили будувати 1788 року і який наразі є одним з прикладів європейського класицизму в Україні.

Відео: ВВС News Україна

Протягом ХХ століття у Малієвецькому палацово-парковому комплексі працювали медичні заклади – лікарня, санаторій. Це, зокрема, й допомогло зберегти пам’ятку від руйнування, на відміну від більшості подільських палаців.

Нині на території палацу та парку діє дитячий туберкульозний санаторій. Саме колектив закладу підтримує палац та частину парку на належному рівні. А частину інтер’єрів навіть змогли відреставрувати.

Під час пандемії COVID-19 санаторій закрився на карантин. Зупинка роботи оздоровчого закладу спричинила відсутність фінансування. В тому числі – і на опалення.  Наразі грошей залишилося лише на місяць роботи котельні, повідомляє Depo.Хмельницький. Для старого палацу, вік якого понад 230 років, відсутність тепла у приміщенні – справжня катастрофа: через холод може з’явитися пліснява та грибок, вивести які згодом буде складно.

Один з варіантів порятунку палацу – скористатися котельнею, що працює на твердому паливі. Дрова були просто на території парку – висохлі та повалені дерева, самосійні деревця та чагарники. Проте перш, ніж використовувати їх у котельні, потрібно було все це зібрати та підготувати до використання.

Краєзнавець Анастасія Донець, голова громадської організації “Малієвецька спадщина”, на своїй сторінці у “Facebook” оголосила збір коштів на бензопили та покликала на толоку (допомогу у заготівлі дров) волонтерів. За кілька днів зібрали понад 25 тисяч гривень, за які придбали дві бензопили. Ближче до весни за кошти, що залишилися, планують купити мотокосу.

Толоку влаштували у Маліївцях 18 грудня. Волонтери приїхали з Кам’янця-Подільського, Дунаєвець, Хмельницькго, навіть зі столиці. Долучилися і місцеві мешканці та персонал санаторію.

Всього до праці стали близько півсотні людей, які мали у своєму розпорядженні сім бензопил, десяток сокир та три трактори.

Зрештою, дров назбирали на місяць роботи котельні. А від благодійників отримали сертифікат на пальне – на 1000 гривень.

Плюс до всього волонтери прибрали у парку (давати лад якому у персоналу не вистачає людських ресурсів, адже його територія – понад 17 гектарів) та впорядкували ділянку біля Малієвецького водоспаду, відомого далеко за межами Хмельниччини.

Закінчилася толока костюмованим балом у бальній залі палацу.

Відео: Paulina Tereza

Як зазначила Анастасія Донець, це не останній такий захід, оскільки попереду ще два місяці зими, тож дрова ще знадобляться. Крім того, активісти мають намір впорядкувати решту паркової території, тим паче, що технічні можливості у них для цього тепер є.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter