Новини
Дозвілля

Фотовиставка та демонтаж ялинки: у Хмельницькому завершується цикл новорічно-різдвяних свят

Попри віруси та карантин, у Хмельницькому продовжують щорічну традицію відбирати найкращі світлини, зроблені у новорічні та різдвяні свята, та нагороджувати кращих фотомитців та фотоаматорів, які показують святкове місто щораз іншим. Тим часом одну з головних родзинок свята – новорічну ялинку на Проскурівській вже почали розбирати, не чекаючи закінчення роботи ярмарку.

Різдвяні традиції очима дорослих та дітей

Цього року на фотоконкурс «Різдвяний Хмельницький» надійшло 236 світлин. Переможців визначали у двох номінаціях: дорослій та дитячій.

«Різдвяний Хмельницький» – це той конкурс, який завершує цикл новорічно-різдвяних свят, і ми показуємо хмельничанам, як по-новому ми бачимо своє місто. Щоразу це різні роботи, різні світлини. І, найголовніше, це те, що ми бачимо місто не лише очима дорослих, а й очима дітей, – коментує керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Юлія Сабій.  

Тривав конкурс з 10 грудня до 22 січня. Цього разу можна було надсилати світлини не тільки з різдвяного ярмарку або святкової Проскурівської. Охоче приймали фото на тему новорічно-різдвяних традицій, зроблені вдома.

Ми хотіли, аби учасники конкурсу розповіли про свою традицію святкування Різдва, про традицію, яка об’єднує сім’ю. Ми хочемо показати, що це свято і міста, і кожної сім’ї, і кожної родини, – додає Юлія Сабій.

В дорослій номінації участь у конкурсі взяли 22 учасників, які надіслали майже півтори сотні світлин. У дитячій номінації учасників було стільки ж, але робіт – значно менше – 93.

У нас не було жорстких обмежень. Головне, щоб робота дійсно була змістовна. Єдине виключення – роботи, які надсилали без заповнених анкет. Такі роботи ми не приймали. Всі решту, не дивлячись на їхній технічний стан, журі прийняло, розглянуло та визначило переможця конкурсу, – розповідає директор Хмельницького музею-студії фотомистецтва, де традиційно проходять всі головні фотовиставки міста, Віталій Савін.     

Ще двох переможців, за традицією, має обрати Хмельницький міський голова. І вже 4 лютого у музеї студії-фотомистецтва відбудеться їхнє нагородження. Тоді ж відкриється виставка, де покажуть півсотні найцікавіших світлин.

Ялинка зникає, будиночки залишаються

Розбирати головну окрасу Різдвяного ярмарку – 18-метрову новорічну ялинку – у центрі Хмельницького почали вчора вранці. Спочатку демонтували 3D-гірлянду, далі взялися розбирати гілки. Повністю прибрати ялинку з майданчика біля кінотеатру ім. Т. Шевченка планують за два-три дні.

Новорічні прикраси до наступних свят зберігатимуться на складах КП «Міськсвітло». Як зазначає керівник комунальної установи Володимир Пекарський, цього року хмельничани були на диво чемні, тож святкова ілюмінація на Проскурівській залишилася практично цілою та неушкодженою.

Наступного року ілюміновані фігури, що розташовуються вздовж Проскурівської, планують оновити, адже вони вже відстояли на вулиці чотири роки і дещо зносилися.  

Попри те, що головна окраса Різдвяного ярмарку з центру Хмельницького зникне, 25 будиночків підприємців, як і планувалося, працюватимуть ще два тижні – до 14 лютого.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter