Новини
Події

У селі на Хмельниччині попрощалися з солдатом, якого шукали майже 80 років

У селі Осташки Хмельницького району з фронтів Другої світової війни солдата Віктора Зозулю рідні та близькі чекали близько восьми десятків років. З трьох братів, які влітку 1941 року пішли воювати, додому через десятки літ “повернувся” лише один.

Весь цей час єдиною згадкою та останньою звісткою про Віктора Зозулю було коротке повідомлення «Пропав безвісти в 1941 році під селом Соколівка Ново-Волинського району», над яким матір солдата пролила чимало сліз.

Віктор Єфремович Зозуля народився в 1921 році у селі Осташки Чорноострівського району Кам’янець-Подільської (до 1954 року – ред.) області. Навесні 1941 року його призвали до лав армії, звідки в перші дні війни він пішов на фронт Другої світової війни, де був сапером 89 окремого інженерного батальйону 22-го механізованого корпусу. Загинув у серпні-вересні 1941 року під Києвом, на місці боїв Південно-Західного фронту.

“Війна триває, доки не похований останній солдат”

Повернутися додому через вісім десятків років загиблому солдату допомогли члени пошукової громадської організації «Військова археологія» та громадської організації історико-пошукового об’єднання «Невідомий солдат». Рештки солдата вони віднайшли 9 січня під час пошукових робіт на місцях боїв, які відбувалися влітку 1941 року.

Біля тіла загиблого солдата знайшли футляр із запискою, в якій було зазначено: «Зозуля Віктор Ефремович, 1921 року народження, уродженець с.Осташки Кам’янець-Подільської області», пряжку від ременя та комплект для чистки гвинтівки. Про це під час церемонії прощання з солдатом розповів голова ГО «Військова археологія» Андрій Пулін.

Ідентифікувавши бійця, пошуковці зв’язалися із місцевою владою та знайшли родичів Віктора Зозулі. Їм і передали на згадку речі, які знайшли у місці поховання.

Під час богослужіння в церкві Св. Миколая Чудотворця та церемонії перепоховання на місцевому кладовищі жителі села Осташки та Чорноострівської громади вшанували пам’ять свого односельчанина.

Слова вдячності за подарований мир висловили Чорноострівський селищний голова Михайло Дзісь, племінниці загиблого бійця Любов Горностай та Олена Миколаївна, учень 9 класу Осташковецької ЗОШ Назарій Гура та народний аматорський фольклорний ансамбль «Мальви».

Почесна варта, салютна група та оркестр військової частини з Хмельницького віддали останню шану та провели в останню путь солдата Другої світової війни Віктора Зозулю.

За матеріалами прес-служби Чорноострівської громади.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter