Новини
Події

Очільників громад Хмельниччини вчать ефективному управлінню

Навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації: «Окремі питання організації роботи новообраного керівника територіальної громади» розпочав учора Хмельницький регіональний центр підвищення кваліфікації. Програма передбачає проведення чотирьох одноденних семінарів-практикумів.

У перший день навчання учасники говорили про нормативно-правове регулювання організації діяльності органів місцевого самоврядування в сучасних умовах та про проходження служби в органах місцевого самоврядування. У режимі онлайн зі слухачами працювали представники Міністерства розвитку громад та територій України, Національного агентства України з питань державної служби, експерти Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Також під час круглого столу обговорили проблем, які виникли в роботі новообраних керівників територіальних громад, та шукали шляхів їх подолання.

Реформа децентралізації допомогла наблизити до людей послуги і ресурси, створила новий фундамент для діяльності місцевої влади. Люди очікують, що громади стануть центрами надання кращих послуг в медицині, освіті, соціальній інфраструктурі. Тому необхідно, щоб громади розвивались, мали фінансовий та кадровий ресурс, створювали умови для розвитку бізнесу та залучення інвестицій, – вітаючи учасників семінару, зазначив голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Наразі на Хмельниччині нараховується 60 територіальних громад. З них 26 мають нових очільників, для яких і організували тематичне навчання. Професійна підготовка посадовців місцевого самоврядування необхідна для того, аби керівники громад мали максимум знань з різних сфер суспільного розвитку, соціально-економічних питань та управлінської діяльності.

Залучати кошти та наповнювати бюджет

Вміння залучати кошти та наповнювати бюджет – головне завдання голів громад. Адже саме тоді з’явиться можливість спрямувати достатньо фінансів на їх розвиток: функціонування закладів соціальної сфери, ремонт доріг, будівництво водогонів та освітлення населених пунктів тощо. А для цього потрібно проводити інвентаризацію земель, виводити з детінізації малий та середній бізнес, співпрацювати з місцевими підприємцями.

На наступних семінарах учасники вивчатимуть такі теми: «Фінансове забезпечення територіальної громади. Бюджетний процес на місцевому рівні», «Окремі аспекти передачі об’єктів цивільних прав спільної власності сіл, селищ та міст району у власність територіальних громад», «Економічний розвиток територіальної громади. Стратегія розвитку громади», «Налагодження співпраці з міжнародними інституціями, Програмами, Проектами», «Лідерство та ефективна комунікація», «Розвиток територіальних громад через обмін досвідом та партнерство».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter