Новини
Екологія

Подолян просять допомогти мешканцям водойм

Товстий лід і відсутність лунок та ополонок призводять до того, що мешканцям водойм починає не вистачати кисню. Крім того, менше дістається рибам сонячного світла. Як наслідок – у водоймах виникають заморні явища. Допомогти мешканцям річок, озер та ставків пережити негоду можуть люди.

Зима – один з найскладніших періодів для жителів водойм. При значній товщині льоду зменшується кількість води у водоймах, а сніг заважає проникненню сонячного світла. Всі ці чинники призводять до зниження вмісту кисню у воді, який необхідний для нормального виживання водних біоресурсів. Як наслідок – у водоймах виникають заморні явища.

Для нормальної життєдіяльності риб, що є у водоймах Хмельниччини, повинні бути сприятливі природні умови. Але зараз область накрило морозами та заметілями. Результат – річки та ставки вкрилися товстим шаром льоду та снігу. З кожним днем кисню, без якого існування риби у водоймах неможливе, стає менше.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає рибалок-любителів, користувачів водних біоресурсів та орендарів стежити за ходом зимівлі риби. А також прорубувати лунки, в яких розміщувати снопи очерету, інші рослинні сніпки, проводити збільшення проточної води для аерації водойм.

Такі роботи слід виконувати обережно, із дотриманням заходів безпеки.

Якщо насичувати водойми киснем, можна захистити їх мешканців від загибелі в холодну пору року. Пам’ятайте, що сприятливі умови зимівлі риби – це запорука її збереження для нересту навесні та влітку, – зазначають рибпатрульні.

У разі виявлення фактів заморних явищ подолян просять невідкладно звертатися на «гарячу лінію» Хмельницького рибоохоронного патруля за номером  (068) 384-98-10.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter