Новини
Суспільство

Власники гаражів на хмельницькій «толкучці» заявили про рейдерство

Десятки хмельничан, без їхнього відома, позбавили голови гаражного кооперативу, за лічені години провели збори з підписами, переоформили документи у ЦНАПі та виготовили печатку на право очолювати величезний кооператив. Так у тиші ночі тепер роблять «бізнес» у Хмельницькому.

Зрізані болгаркою замки та виламані двері, а ще викрадені документи, техніка та сейф – таку картину побачили власники гаражного кооперативу, коли прийшли днями до свого офісу. Нічим іншим, як рейдерським захопленням те, що сталося з їхніми гаражами та боксами, назвати люди не можуть.

Йдеться про гаражний кооператив «Проскурів», розташований на Львівському шосе, у найлюднішому місці хмельницького речового ринку. Подія відбулася під покровом ночі на початку місяця.

Охоронець, який на вулиці охороняє, почув звук болгарки, постукав у наші двері. На що наш охоронець сказав, що він ремонтує двері. Йому директор дав таку вказівку, – розповідає про подробиці тієї ночі власниця боксу гаражного кооперативу Галина Дзюбецька.

«Документи сфальшували, «мертві душі» підписали»

Директора, який дав вказівку, власники майна в очі не бачили. І тим паче – не обирали. За словами людей, він вступив у змову з одним із охоронців та обчистив до нитки адміністрацію кооперативу.

Ошукані люди викликали правоохоронців, та, як з’ясувалося, у самопроголошеного директора і протокол зборів з голосами про його обрання на руках, і печатка, і навіть вже електронні ключі до рахунків.

Людина, яка не має абсолютно ніякого відношення до нашого гаражного кооперативу, не є ні членом кооперативу, ні співвласником, не бере жодної активної участі в діяльності цього кооперативу, сфальсифікувала протокол загальних зборів уповноважених осіб, – пояснює пан Вадим, один із власників боксу та член правління кооперативу «Проскурів».

У списку тих, хто, так би мовити, проголосував за зміну голови кооперативу – колишні власники, які продали майно, теперішні власники, які ні сном ні духом, та мертві душі.

За словами законних власників гаражів та боксів, невідома людина з нечистою репутацією спокусилася на ласий шматок, адже їхній гаражний  комплекс – у місці, де крутяться гроші, на речовому ринку. Він тут – і найбільший.

Номер мого гаража, якого я є власником, записаний зовсім на іншу особу. Це елементарне рейдерське захоплення з невідомо якими цілями, – каже пан Вадим.

Десятки фірм, «живих» і «мертвих»

Як вдалося з’ясувати ошуканим власникам гаражів, усю схему з переписуванням статуту, проведенням зборів та переоформлення офіційних документів так званому директору вдалося провернути на один день.

Хто ж ховається за маскою – нового директора? Ним виявився Денис Сапотніцький.

В протоколі зборів він себе вписав секретарем, свого друга-спільника Юрія Ніколаєва вписав головою зборів уповноважених осіб. Це теж на сьогодні дуже цікава людина. Рік тому про нього були телевізійні сюжети, що людина сфальсифікувала документи, підробила, і подала  свою жінку з малолітніми дітьми на аліменти, – розповідає Вадим.

На Дениса Сапотніцького у відкритих джерелах журналісти каналу Перший Подільський знайшли десятки зареєстрованих фірм, живих та мертвих, так би мовити. Усі, переважно, з хмельницькою реєстрацією. Деякі контори, або ж «прокладки», схоже, створювалися під певні схеми, бо наразі у стані припинення діяльності.

Журналісти намагалися принаймні телефоном зв’язатися із самопроголошеним директором Денисом, проте слухавку він не взяв.

Хтось у чергах чекає, хтось швиденько «рішає»

Ігор Дзюбецький три роки був головою гаражного кооперативу. І про своє так зване відсторонення дізнався від працівника банку, який повідомив, що усі доступи до рахунків заблоковані.

Коли бухгалтер зайшла у банк, то дізналася, що наші паролі заблоковані. Коли передзвонили менеджеру банку, нам сказали, що прийшов новий директор з документами, щоб змінити право власності на кооператив. Коли підняли документи у ЦНАПі, дізналися, що за всім цим стоїть Сапотніцький Денис Олегович, який переоформив усе, став головою правління кооперативу і перебрав на себе все правління, змінивши й рахунки в банку. Ми вважаємо це рейдерським захватом. Ця людина не є власником гаражного кооперативу. Це людина зі сторони, яка просто прийшла і зробила перереєстрацію у ЦНАПі всіх наших документів, – пояснює Ігор Дзюбецький.

Подейкують, за самопроголошеним директором Сапотніцьким «верби вже давно ростуть». І це не перша його схема з гаражними кооперативами. Дивно, що досі жодної правової оцінки цьому факту не далі поліціянти чи вищі органи влади. Ще дивніше, що людина з вулиці може ось так, за один день може переоформити у державних органах усі необхідні документи. Комусь – черги вистояти, а комусь – за помахом чарівної палички вручають печатку.

Детальніше дивіться у спецрепортажі каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter