Новини
Суспільство

Справа Гуменюка: родичі збитої хмельничанки подаватимуть апеляцію

Родичі збитої на «зебрі» пенсіонерки  подаватимуть апеляційну скаргу на рішення Хмельницького міськрайонного суду, який виправдав екс-еколога Віталія Гуменюка.  Нагадаємо, трагедія сталася у жовтні 2014 року на перехресті вулиць Володимирська та Соборна у Хмельницькому. Тодішній  начальник Держекоінспекції в області Гуменюк був за кермом авто «Nissan», яке наїхало на місцеву жительку, 81-річну Євгенію Слищук.

Суд керувався насамперед тим, що провина Гуменюка наразі не доведена. Адже досудове розслідування мала здійснювати не міліція  (а згодом – поліція), а прокуратура. Оскільки Гуменюк на момент ДТП був керівником структури, яка прирівнюється до правоохоронного органу. Також неналежними визнали і низку оформлених поліцією протоколів та проведених експертиз. А покази допитаних свідків – інших водіїв, перехожих, офіціантів та відвідувачів кафе – визначили недостатніми для доведення провини саме Гуменюка. Оскільки, на думку суду, жоден зі свідків ДТП не зміг пояснити, яким чином пенсіонерка опинилася під колесами авто.  

Понад два роки тривало досудове розслідування. Ще чотири роки – сам суд. За цей час відбулися десятки засідань. А те, що не мала це розслідувати поліція, а потім – ДБР, адвокати Гуменюка заявили тільки буквально на двох останніх засіданнях.  Чому вони тільки зараз це пред’явили, не зрозуміло. І навіть суддя, який отримав цю справу, він же з самого початку бачив, що тут розслідувала поліція. І ніяк не відреагував на це. Можливо, це його не стосується… Наш адвокат зараз готує апеляційну скаргу на це рішення міськрайонного суду. Ми, звісно, підозрювали, що Гуменюка виправдають. Але все одно сподівалися до останнього, – зазначив син загиблої Олексій Слищук.  

Розкаявся. А потім передумав

За словами чоловіка, одразу ж після аварії Гуменюк демонстрував розкаяння й навіть оплатив поховання пані  Євгенії та вартість квитків для нього і брата, оскільки вони працюють за кордоном. Згодом його поведінка змінилася. А вже на першому судовому засіданні у лютому 2017 року чиновник заявив про свою невинуватість. На думку сина загиблої, дотримуватися такої тактики посадовцю порекомендували, найвірогідніше, його адвокати.  

Нагадаємо, на одному з останніх судових засідань представник обвинувачення Антон Вендель просив для Віталія Гуменюка 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати автомобілем протягом 3 років.  За версією прокуратури, Віталій Гуменюк допустив наїзд на потерпілу, яка перебувала у межах регульованого пішохідного переходу. Жінка впала на дорогу, а легковик, не зупиняючись, переднім та заднім лівими колесами переїхав через тіло Слищук. Внаслідок аварії пані Євгенія отримала численні тяжкі тілесні ушкодження: травми легень, переломи ребер й грудних хребців, крововиливи. Смерть настала на місці події.  

Світлана Русіна.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter