Новини
Інтерв'ю

Хмельницька лікарка пояснила, чому взимку не варто грітися алкоголем

Лютневий холод після аномально теплої попередньої зими став несподіванкою для багатьох жителів Хмельниччини. Як пережити морози з мінімальною шкодою для здоров’я? Що насправді означає  поняття “застуда”? Чи варто грітися алкоголем? Як зрозуміти, що більше перебувати надворі не можна?

На ці питання в ефірі каналу “Наголос” відповіла лікарка спортивної медицини хмельницької поліклініки №1 Алла Соловей.

Бабусям – холодно, онукам – жарко

Від чого залежить, як людина реагує на мороз? Адже для одних і при мінус десять комфортно, в інших навіть менший мороз викликає неприємні відчуття.

На сприйняття впливають фактори зовнішнього середовища: вітер, вологість. Наприклад, якщо  вони  збільшується вдвічі, тепловіддача теж збільшується вдвічі. Окрім того, різні категорії людей по-різному переносять і переохолодження. Наприклад, дітям та молоді постійно жарко – у них підвищений обмін речовин. Особи літнього віку температуру зовнішнього середовища сприймають інакше. І це можна назвати конфліктом поколінь, коли, наприклад, бабусі онуків своїх вкутують.  Вони не розуміють один одного:  дітям – жарко, бабусям – холодно. У людей старшого віку зменшується підшкірно-жирова клітковина, яка також захищає від холоду. Тому такі люди постійно мерзнуть. Особливо небезпечно, коли у них з віком ще й починаються ментальні або розумові порушення, так звана деменція – старечий маразм. Тоді люди можуть одягнутися на за сезоном, адже одяг містить важкі застібки, крючки, ґудзики. Вони не можуть підтримувати відповідну температуру у приміщенні, оскільки навіть коли холодно, вони не відчувають цього. Тому промерзають, починають хворіти. У випадку розумових порушень про свою хворобу такі люди не можуть і сказати.  Тоді може бути справжня біда.

Стать впливає на сприйняття холоду?

Дуже все по-різному. Є чоловіки мерзлякуваті, а жінки – моржі. А є навпаки. Все залежить від способу життя. Наприклад, організм осіб, які часто перебувають на холоді, адаптується до низьких температур. А при занятті спортом підвищують обмінні процеси в організмі, і тоді переохолодження вже сприймається не так – збільшується теплопродукція.

«Вдягни шапку, бо буде менінгіт»  

Які хвороби можуть загостритися при переохолодженні?

Скрізь, де є слизова, може виникнути запалення:  сечостатеві й дихальні шляхи, вуха. Виникає воно за рахунок активізації умовно-патогенної флори, тому що місцевий імунітет знижується від перехолодження. Дуже довго йде дискусія, що таке застудні захворювання? Звідки вони беруться? Від зниженої температури? Проводили дослідження: у групі захворілих, які перехолодилися перед тим, брали змиви слизових і ними обробляли слизові здорових людей. І тоді здорові люди без переохолодження починали хворіти.

Що це за умовно патогенні мікроорганізми?

Їх дуже багато: і віруси, і бактерії. От бабусі своїм онукам завжди кажуть: вдягни шапку, бо буде менінгіт. А ця хвороба також викликана інфекційними збудниками. Але механізм той же – через зниження імунітету .

Тобто бабусі, не розуміючи механізм, зрештою праві?

Бабусі керуються досвідом. Бо знають, що від перехолодження виникають такі захворювання. Так, проблема в інфекційних збудниках. Але ці збудники піднімають голову при переохолодженні через зниження імунітету.

Як щодо астми? Мороз тут  теж може спровокувати загострення? 

Тут трошки інший механізм – реакція певних систем на зниження температури. Виникає спазм бронхів. Повітря має проникати нагрітим у дихальні шляхи. Для цього природа створила масу механізмів. Зокрема, і наші симпатичні витягнуті носики. А коли повітря не достатньо прогріте, виникає гіперреакція і спазм бронхів.

Чи може мороз загострити мігрень?

А не відомо. Бо досі на рахунок мігрені не знають ні етіологію, ні достатньо патогенезу. Як виникає, чим провокується? Але кожна людина  знає свої фактори: гормональні зміни, фізичні навантаження, недосипання.

Позитив у морозі є?

Є, тому що взагалі є певна зона комфорту для людини. І коли жарко, теж може бути недобре. Нормально там, де золота середина. Добре спати у прохолодному приміщенні. При цьому тіло має бути у теплі. Тоді покращується мозкова активність. 

Сто грам – для розігріву, голі щиколотки – для краси

Як людина має зрозуміти, що на холоді перебувати вже не можна?

Насамперед, якщо почався озноб – людину трусить – це певний механізм теплозбереження. Якщо організм вичерпує свої можливості і перестає знобити, це вже катастрофа.

Часто можна почути, що спиртне допомагає зігрітися. Наскільки це відповідає дійсності?

Це обман організму. А, може, це організм обманює нас. Ми не змінюємо холод, а змінюємо ставлення до нього. Але дія холоду при цьому залишається. Алкоголь – не вихід з проблеми, а вхід у неї. В організмі після його вживання збільшується частота серцевих скорочень, збільшується тепловіддача, піднімається артеріальний тиск, розширюються судини.

Чому виникає відчуття, що стало тепліше?

Це оманливе відчуття. Алкоголь містить велику кількість калорій. Обмін речовин збільшується. Але і тепловитрати – теж.

Чого  ще не варто робити у мороз?

Можна тупцювати, але не робити важку фізичну роботу. Це вичерпує енергетичні запаси. Якщо це просто біг і людині добре, можна бігати, а також розчищати сніг, рубати дрова.

Молодіжна мода – це часто оголені частини тіла. Наприклад, щиколотки. Так одягатися у морози безпечно?

Молодь періодично оголює якусь частину тіла. Це цікаво. Те, що раніше було закрите, а зараз відкрите, викликає інтерес. Як лікар спортивної медицини під час травм я прикладаю спортсменам під око лід – звузити судини, зупинити кровотечу. Значить, там, де ділянка зазначає холодового фактору, там сповільнюється кровообіг. І це буде скрізь, яку б частину тіла ми не переохолоджували. Буде так і на щиколотках, тому що ця зона зазнаватиме патологічного впливу. Організм і реагуватиме на це звуженням судин, підвищеним тромбоутворенням. Відмові випадки, коли обморожували ці ділянки шкіри.

То чи потрібна у мороз  шапка?

Маємо обирати: або ми у шапці, або без неї, але із зашмарканим носом. Це наш вибір: гарна зачіска і гарні соплі. Щодо рук, то краще рукавиці, ніж перчатки, багатошаровий одяг. Якщо раптом стало жарко, один з елементів одягу можна зняти.  

Що б ви порадили робити тим, хто відчуває, що дуже замерз?

Якщо ви бачите, що у перспективі ситуація не зміниться, ви маєте зайти у тепле приміщення. Тому що добром це не закінчиться. Може настати такий момент, коли буде пізно.

Де зігрітися взимку

Надаємо, на Хмельниччині, за даними облдержадміністрації, діють півтори сотні пунктів обігріву. У Хмельницькому це, до прикладу, Хмельницька міська лікарня, центр соцпідтримки та адаптації на вул. Житецького, 22, комунальна аварійно-рятувальна служба на водних об’єктах на пров. Човниковому, 1. У Кам’янці-Подільському – приймальні відділення міської лікарні на вул. Пушкінській  та територіальний центр соціального обслуговування на вул. І. Франка, 30. У Шепетівці – терцентр соцобслуговування на Старокостянтинівському шосе, 8, а в Славуті – зала очікування на залізничній станції.

Світлана Русіна.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter