Новини
Бізнес

Представники влади і бізнесу обговорили шляхи підтримки та розвитку підприємництва на Хмельниччині

За «круглим столом» у конференц-залі Хмельницької торгово-промислової палати зібралися представники влади, бізнесу та громадськості для обговорення питань стосовно реалізації на регіональному рівні державної політики з питань розвитку та фінансової підтримки підприємництва.

До діалогу та дискусії долучилися перший заступник голови облдержадмінстрації Сергій Тюрін, голова обласної ради Віолета Лабазюк, директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області Інна Бачинська, президент Хмельницької торгово-промислової плати, голова регіональної ради підприємців Наталія Бєлякова, представники окремих структурних підрозділів ОДА та представники сфери бізнесу області.

Головне управління ДПС в області на засіданні представляли начальник управління аудиту Налалія Михайлюк, начальник відділу фактичних перевірок Володимир Ковальський та заступник начальника організаційно-розпорядчого управління Віктор Чиж. Таке представництво податківців було обумовлене розглядом у ході дискусії питання законодавчих новацій щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

Власне, тема РРО/ПРРО органічно вписалась у загальну канву публічної розмови, оскільки законодавчі зміни не лише лібералізують застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку, але й посилюють захист легального бізнесу. Оскільки застосування РРО/ПРО напряму протидіє тіньовому сектору через контроль за готівковим обігом та обсягом виручки, контроль за походженням товару та відстоювання прав споживача і безпечності продукції, що реалізується.

Як аргумент, до дискусії було додано ілюстровану листівку з прописом того, що з 01.01.2021 платники єдиного податку І – ІV групи повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій, отримуючи дохід понад 1 млн. 320 тис. грн. та здійснюючи діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування. Натомість І група спрощенців не застосовує РРО/ПРРО. І що важливо: з допомогою роздаткових матеріалів від ДПС вдалося просто і дохідливо довести учасникам дискусії перевагах використання програмних РРО.

Також на засіданні йшлося про те, що зараз на Хмельниччині працює понад 14,5 тисячі юридичних осіб суб’єктів малого та середнього підприємництва, які забезпечують роботою майже 107,0 тисячі працівників. Крім того, в регіоні здійснюють діяльність більше 54,5 тисяч фізичних осіб – підприємців, які створили понад 29,0 тисяч робочих місць для найманих працівників. Важливість діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва для розвитку Хмельниччини яскраво демонструє той факт, що лише у 2020 році ними сплачено майже 6,5 мільярдів гривень податків до бюджетів усіх рівнів, що складає більше половини усіх бюджетних надходжень.

У ході засідання представники бізнесу мали нагоду дізнатися багато цікавої та корисної інформації щодо можливостей підтримки бізнесу в області. Так, директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області Інна Бачинська розповіла учасникам зустрічі про ту допомогу, яку у вигляді пільгового кредитування підприємці отримали за рахунок коштів обласного бюджету протягом останніх 5 років.

Про нові можливості для сфери бізнесу завдяки програмі для менеджерів Fit for Partnership with Germany (Готові до співпраці з Німеччиною), в рамках двостороннього співробітництва між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччини, розповіла президент Хмельницької торгово-промислової плати Наталія Бєлякова. Також представники Хмельницького обласного управління АТ «Ощадбанк» розповіли присутнім про можливості фінансування бізнесу завдяки державній програмі «5-7-9».

За матеріалами ДПС у Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter