Новини
Екологія

На Хмельниччині зникають горобці

Причин зменшення популяції пернатих називають декілька – новітні технології будівництва, піротехнічні забавки містян, неправильне підгодовування, розвиток аграрного сектору та міграцію між містом та селом.

На Хмельниччині зимують понад 20 видів птахів. Найпоширеніші з них – щиглик, зеленяк, вівсянка, синиця, снігур та горобець. Проте зараз зустріти двох останніх можна не часто. Популяції різних видів пернатих різко зменшується. Найбільше страждають польові птахи.

Так снігурів на територію області прилітає менше через те, що зими у нашому регіоні не такі морозні як колись.

А от на зникнення з території області горобців впливають декілька факторів.

На Хмельниччині мешкають горобці двох видів: хатні, які гніздяться біля житлових будинків, та польові, що селяться у парках і скверах. Чисельність обох зменшується, в першу чергу, через новітні технології будівництва – у пернатих просто не залишається місць для гніздування.

А от кількість польових пташок, за словами експертів, зменшується в результаті розвитку агропромислового сектору.

Все більші різноманітних хімікатів вносяться в землю, та сама протруйка зерна. Горобець польовий її з’їдає і гине, – пояснює керівник гуртків  Хмельницького ОЕНЦУМ Марія Бондар.

Агрономи ж таку інформацію спростовують. У відділі контролю за обігом засобів захисту рослин розповідають: зерно обробляють безпечними препаратами. І щороку перевіряють об’єкти господарювання, які протруюють насіння. Також додають: протруєння насіння є більш безпечним, ніж суцільне обприскування посівів.

Підгодовування, піротехніка та міграція

Однак в Україні падає чисельність і інших птахів теж. Інколи несвідомо шкодять пернатим самі підгодовувачі.

Зазвичай люди викидають птаха запліснявілий хліб, а це є неправильним та смертельно небезпечним для птахів, – коментує голова ГО  захисту тварин «Врятуй життя» Олена Голубнича. Та просить хмельничан цього не робити.

Загалом існує ще багато версій, чому з міст зникають птахи. До прикладу, однією з причин можуть бути піротехнічні шоу та ефекти. Через вибухи петард і світлові явища птахи лякаються, летять практично наосліп і гинуть.

Ще одне припущення – птахи просто перебираються з міст у села, де для них є більше корму та менше ризиків.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter