Новини
Події

Допомога родинам учасників АТО на Хмельниччині: активісти налаштовані рішуче

Учора, 18 лютого, в Хмельницькому відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання соціальної реабілітації учасників бойових дій та членів їх родин». У заході взяли участь представники влади, соціальних служб, Національної Академії Прикордонної Служби України ім. Б.Хмельницького, АТОвці та громадські активісти.

Маленькими кроками – до великого результату

Організатори поділились напрацюваннями, які реалізувати під час впровадження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Зокрема, Тетяна Баєва, голова ГО «Гендерна рада», розповіла, що наразі до проєкту вдалось залучити понад 500 осіб, яким надавалась юридична, психологічна та інша допомога. Також вона наголосила, що проєкти, впроваджені на Хмельниччині, поширюються на всю територію України. Так, заняття з мистецтва, які проводять для військовослужбовців та членів їх родин, взяло на озброєння Міністерство у справах ветеранів. У Хмельницькій області арт-терапію вже проводили в обласному центрі, Нетішині, Славуті, Полонному. Незабаром митці завітають до військових у Волочиськ та сподіваються налагодити співпрацю з рекреаційним центром «Берег надії».

Батьки-військові – на чергуванні, а з ким діти?

Учасники обговорили також важливе питання для військовослужбовців-батьків: з ким залишити неповнолітніх дітей, коли мати та батько на службі?

«Буває, що у сім’ї і чоловік, і дружина виконують обов’язок перед державою. Спілкуючись з представниками сектору безпеки та оборони, ми виокремили  вкрай важливу проблему: якщо, наприклад, чоловік – на ротації, а дружина – на чергуванні, то часто нікому залишитись з маленькими дітьми. Не у кожного є родичі чи можливість запросити приватну няню,розповідає Леся Стебло, голова ГО «Тепло рідних сердець. – Ми опрацювали цю проблему з фокус-групою і дійшли висновку: ситуацію можуть вирішити групи у садочках, які працюватимуть цілодобово та у вихідні».

За словами Анастасії Ярової, головної  спеціалістки відділу дошкільної та позашкільної освіти департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, спочатку потрібно провести опитування серед батьків, що проходять військову службу і тільки після аналізу отриманих даних працювати над організацією пілотного проекту.

Як повідомила Леся Стебло нашій редакції, така анкета вже розробляється і найближчим часом надійде на опрацювання у поліцію, до рятувальників, прикордонників та у військові частини міста.

Захист тих, хто постраждав від домашнього насилля – робота продовжується

У поліції стверджують: кількість випадків домашнього насилля збільшилась. Це пов’язано з тим, що постраждалі менше терплять і частіше звертаються до правоохоронців. Наразі, поліцейські можуть забрати постраждалих від кривдника. У Хмельницькому тимчасовий прихисток можна знайти у соціальних готелях та у кризовому центрі. Але десяток ліжкомісць – це замало для багатотисячного міста.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, шелтерські кімнати, тобто тимчасові притулки для постраждалих від жорстоких форм насильства в сім’ї, мають бути з розрахунку: 1 кімната на 10 тисяч населення. На жаль, ситуація у Хмельницькому далека від ідеалу», – говорить Леся Стебло.

Присутні погодились, що органам влади, спільно з громадськими організаціями необхідно працювати над розширення мережі шетлерів.

 «Жінки. Мир. Безпека» – перспективи

В Україні національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» продовжує реалізовуватись. Наразі, органи соцзахисту разом із громадськими активістами вносять пропозиції до обласних  планів, які незабаром мають бути затверджені. На основі цих документів мають сформуватись плани дій у кожній громаді й до 2025 року мають стати живим і дієвим інструментом для розширення участі жінок у секторі безпеки та оборони, а також надання допомоги постраждалим від насильства, пов’язаного з конфліктом.

Також під час круглого столу підіймалось питання медичного забезпечення не лише діючих військових, а й ветеранів.

Присутні погодились, що у тісній співпраці влади і громадського сектору можна отримати позитивний результат.

Наталія Кошай. Фото авторки

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter