Новини
Екологія

У Хмельницькому визначилися, як рятуватимуть хворе дерево біля міськради

Після опитування хмельничан та досліджень експертів у Департаменті інфраструктури міста Хмельницького вирішили: за хвору сосну Веймутова біля адміністративної будівлі боротимуться до останнього. Якщо ж дерево врятувати не вдасться, його видалять, а на це місце посадять нове.

Хвойним деревам, що зростають по обидва боки від Хмельницької міської ради, уже більше ста років. На одній із сосен 10 років тому виявили ознаки ураження грибком – пузирчастою іржею. Тоді підрізали нижні гілки і хворобу вдалося зупинити.

Нині пів крони дерева і стовбур знову вкрилися збудником. Департамент інфраструктури міста провів опитування щодо майбутньої долі хворої сосни. Всього участь в опитуванні взяли 135 хмельничан.

Деякі люди вважали, що не можна нічого чіпати, але це дуже мала кількість людей. Більшість згодні з думкою експертів про те, що треба його або видаляти, або обрізати. Власне ми і спробуємо його знову врятувати, – коментує заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

Наступного тижня комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста планує за допомогою спецтехніки обрізати всі уражені гілки сосни. Далі за деревом спостерігатимуть протягом пів року.

Будемо бачити, чи далі грибок не поширюється на це дерево чи на іншу здорову сосну. Якщо буде небезпека подальшого поширення, то, звичайно, будемо це дерево видаляти. Шкода, звичайно, але іншого варіанту може не залишитися, – пояснив Василь Новачок.  

Та зазначив: на місце видаленого дерева посадять інше, можливо, такої ж породи.

Сосна, названа на честь англійського мореплавця була завезена в Європу з Америки у XVIII столітті. Це дерево має сріблясту хвою та добре почувається в умовах міста.

Наскільки уражена сосна Веймутова поблизу міської ради, оцінювали лісівники та екологи. В акті, який склали за результатами огляду дерева, зазначено: “для збереження дерева запропоновано провести його обрізку нижче місця ураження хворобою та залишити живі гілки, які знаходяться нижче місця зрізу”.

Наразі у Хмельницькому статус об’єктів природоохоронного значення мають 8 дерев, розповідають в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Сосни Веймутова у цьому переліку немає.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто   

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter