Новини
Здоров’я

На Хмельниччині зменшилася кількість зареєстрованих випадків інфекційних хвороб

Протягом 2020 року у Хмельницькій області менше реєстрували випадків захворювання на кір, кашлюк, ротавірусну інфекцію. Також поменшало пацієнтів з менінгітом. Хворих на дифтерію минулоріч в області взагалі не фіксували. Від жодного зі згаданих інфекційних захворювань протягом двох років на Хмельниччині ніхто не помер.

Кір: хворіють щеплені

Найразючіша різниця між двома роками – у даних про кір. Якщо у 2019-му на Хмельниччині було понад 4 тисячі таких випадків, половина з яких діти, то у 2020 – всього три (двоє дітей). До речі, у переважній більшості випадків за 2019 рік йшлося про щеплених осіб. Більшість з них імунізовані двома та більше дозами вакцини. У 2020 році на кір занедужав 1 нещеплений дорослий та 2 щеплених дітей.

Кашлюк – найчастіше у дітей

Суттєво скоротилися у 2020 році і випадки зареєстрованого кашлюка. За даними ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр”, на це бактеріальне захворювання занедужало 13 краян, шестеро з яких щеплені. У 12 випадках хворіли діти, троє з яких – віком до року. Натомість у 2019 році на Хмельниччині зафіксували понад сотню осіб з кашлюком, 100 з яких діти (21 – до року). Серед захворілих позаторік всього 18 щеплених від кашлюка. Решта – ні.    

Менінгіт: у більшість випадків збудник не відомий

У 2020-му втричі менше у порівнянні з попереднім роком зафіксували випадків менінгіту. Торік на цю недугу захворіли 6 подолян. Серед збудників: стрептокок та грибок.  А ось у 2019 на менінгіт занедужали 19 жителів області. Захворювання тоді викликали пневмококова та гемофільна палички. Проте у більшість випадків за обидва роки етіологія менінгіту не встановлена. Відомо лише, що недуга мала переважно бактеріальне походження.

Ротавірус: Хмельницький чи Ярмолинці?

Сильно різниться і ситуація з реєстрацією ротавірусної інфекції. Позаторік на Хмельниччині зафіксували 2034 таких випадки. У 2020 – на 2 тисячі менше, тобто всього 34. До слова, кишкові розлади – єдине з інфекційних захворювань, з яким хворих госпіталізують нині до Хмельницької інфекційної лікарні, повністю перепрофільованої рік тому для пацієнтів з  COVID-19. Утім, у разі перезавантаженості закладу, з підозрою на ротавірус транспортують до резервної Ярмолинецької центральної районної лікарні. Нагадаємо, у листопаді 2020 року у Хмельницькому виник конфлікт через намір медиків везли дитину з підозрою на кишкову інфекцію до Ярмолинців.

Гепатити: госпіталізувати стали менше

Порівняти захворюваність на гепатит В та С за два роки неможливо. Оскільки недуга має хронічний перебіг, а даних про вперше виявлені випадки у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації наразі нема. Відомо лише, що у 2020 році у Хмельницькій області зареєстровано понад 200 випадків захворювань на гепатит В та понад 1000 – на гепатит С. Стаціонарну допомогу таким хворим надавали у всіх центральних районних лікарнях, спеціалізованій медико-санітарній частині м. Нетішин, а також у Кам’янець-Подільській та Хмельницькій міських лікарнях, Хмельницькій інфекційній лікарні та Хмельницькій обласній лікарні.

Водночас за минулий рік помітно скоротилася кількість госпіталізацій через згадану недугу. Наприклад, У 2019 році з діагнозом “хронічний гепатит В” відбулося 65 госпіталізацій, у 2020 – втричі менше. З діагнозом “вірусний гепатит С” позаторік госпіталізували понад 450 краян, а у 2020 – всього 270. При цьому кількість летальних випадків мало відрізняється. У 2019 році у стаціонарах області померли 8 хворих з діагнозом “гепатит С”. У 2020 – 4 хворих із гепатитом С та 1 із гепатитом В.

Світлана Русіна

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter