Новини
Суспільство

У Хмельницькому дитину з підозрою на апендицит відмовлялися госпіталізувати до лікарні

10-річну хмельничанку з підозрою на гострий апендицит не хотіли приймати до міської дитячої лікарні. Зрештою дівчинку таки розмістили у хірургічному відділенні цього закладу. Проте тільки після скандалу.

Про подробиці розповіла мама дівчинки, Ірина Петренко. За словами жінки, в ніч проти 20 листопада її доньці стало зле: сильно підвищилася температура, виникли діарея та блювання, болів живіт. Батьки, медики на освітою, запідозрили гострий апендицит та викликали швидку.

“Перше питання працівників служби «103»: де тест на ковід? Після наших пояснень вони заявили: у міську дитячу лікарню не повезуть, оскільки вона нині відкрита лише для дітей з травмами, не сумісними з життям. Запропонували доправити нас у Ярмолинці або Красилів. Тоді я сказала: або везете нас у Хмельницьку міську, або я викликаю поліцію”, – розповідає жінка.  

О 5:30 ранку у приймальному відділенні дівчинці виміряли температуру – градусник показав 39,8. На той час дитина вже не могла стояти, а блювота не припинялася. Після огляду хірург заперечив апендицит та знову наполягав на госпіталізації до Ярмолинець. А згодом запропонував матері поїхати додому та повернутися за декілька годин, коли буде можливість пройти додаткові обстеження. Вдома батьки дали дівчинці препарат для зниження температури. А також  ввели димедрол і противоблювотний засіб, оскільки у приймальному відділенні ніякої допомоги дитині не надали.

“О 8:30 ранку ми приїхали знову. Я попросила надати мені офіційну відмову у госпіталізації. Звісно, вони цього не зробили. Після УЗД попередньо встановили «підозру на гострий апендицит». Тільки тоді нас поклали у хірургічне відділення. Взяли загальний аналіз сечі та загальний аналіз крові. Загалом медики весь час казали, що у нас ковід, що ми заразні і нам треба переміститися в Ярмолинці. Певно, вони встановили це на око, без досліджень”, – згадує Ірина Петренко.

Провести ПЛР-тест у лікарні дитині не змогли. Оскільки, як запевняє Ірина, таке тестування тут заплановане  лише у вівторок та четвер. Тому аналіз зробили за 600 гривень у приватній лабораторії. Звідти передали пробірку, а персонал лікарні відібрав біологічний матеріал. І лише після отримання негативного результату медики перестали згадувати про ковід. Дівчинці призначили антибіотики втутрішньовенно. Згодом після проведення біохімічного аналізу крові діагноз  уточнили – гастроентероколіт. От тільки виявити збудника після призначення антимікробного препарату вже було неможливо. Утім, Ірина все одно радіє, що все обійшлося і призначена на око антибіотикотерапія таки виявилася ефективною. На четвертий день перебування у хірургічному відділенні стан її доньки покращився.

Фото Ірини Петренко

“Раніше дітям з таким діагнозом надавали допомогу в інфекційній лікарні і ніколи не відправляли додому.  Але ентероколіт схожий з апендицитом, симптоми один в один. Тому потрібно було одразу ж взяти також посів калу та кров на біохімію. А до отримання результатів помістити у бокс. У них є такі палати”, – каже Ірина Петренко.

Нагадаємо, від весни 2020 року Хмельницька інфекційна лікарня приймає лише хворих з коронавірусом. Пацієнтів з іншими інфекційними недугами  мають розподіляти між інфекційними відділеннями різних районних медзакладів. До прикладу, при кишкових інфекціях ще три місяці тому хворих спрямовували у Красилів. Проте від вересня тамтешнє інфекційне відділення перепрофілювали також винятково під ковід. Про це сьогодні повідомили у Красилівській центральній райлікарні. Обмежили прийом пацієнтів і в міській дитячій лікарні Хмельницького.

“Дійсно, через ковід є обмеження щодо планових  госпіталізацій. Натомість ургентні – лишилися. Якщо ж це кишкові інфекції, то це мали бути Ярмолинці. Але мама категорично відмовилася туди їхати. З одного боку, я її розумію, а з іншого – це все одно, що звернутися у дитяче психіатричне відділення і казати: ви ж дитячі лікарі, тому лікуйте мені апендицит. А от із симптомами гострого респіраторного захворювання, новонароджених з патологіями  приймають, як і раніше”, – пояснив начальник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач.   

За словами посадовця, у дитячій лікарні є два бокси для хворих з підозрою на інфекційну патологію. Але їх тримають для тих, у кого може бути ковід. Відтак все одно не зрозуміло: якщо медики спочатку  так наполягали на можливому ковіді, чому 10-річну пацієнтку не помістили туди?

За коментарем ми звернулися і до Ярмолинецької ЦРЛ. У приймальному відділенні там повідомили наступне:

“Якщо у Хмельницькій міській дитячій лікарні визначають, що це гастроентероколіт, то вони і мають приймати таких пацієнтів. А от якщо там нема місць, то приймає наша. Загалом ми займаємося дорослими пацієнтами з кишковими отруєннями”, – зазначив лікар приймального відділення.

Ірина Петренко додає: у приймальному відділенні дитячої лікарні побачила й інших батьків з дітьми, яких відмовлялися брати у заклад. При цьому лікарня, за словами жінки, наполовину порожня. Хмельничанка навіть зазнімкувала  палати без пацієнтів на фото.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter