Новини
Бізнес

Особливості використання та вибору перетворювача частотника для токарного верстата

При встановленні перетворювача частот слід передбачити безперешкодне охолодження пристрою. Не рекомендується розміщувати частотник поблизу двигуна або тих вузлів, які сильно нагріваються під час роботи.

Підприємства з виробництва металевих та дерев’яних конструкцій оснащуються токарними верстатами. Для їх модернізації, зазвичай, використовують перетворювачі частоти.

Що таке перетворювач частоти

Перетворювач частоти – це електротехнічне обладнання для регулювання частоти змінної напруги. Він використовується для зміни частоти обертання та крутильного моменту машин асинхронного типу. Принцип дії базується на залежності швидкості обертання магнітного поля від частоти напруги живлення.

Використання перетворювачів частоти для токарних верстатів

Оснащення токарних верстатів перетворювачами частоти дозволяє задовільнити найжорсткіші та суперечливі вимоги, які висуваються до технології обробки різних матеріалів. Такі пристрої дозволяють простіше управляти верстатами, а також значно розширити діапазон числа обертань, отримати максимальний крутний момент.

Використання перетворювача частоти дозволяє:

  • підвищити точність та якість обробки деталей;
  • знизити кількість поломок обладнання;
  • підвищити продуктивність праці.

Як обрати перетворювач частоти для токарного верстата

Перетворювачі частоти представлені на ринку у широкому асортименті. Тому варто знати особливості такого пристрою та розуміти, яка саме модель більш за все підійде до токарного верстата.

При виборі перетворювача частоти слід звертати увагу на наступне:

  • Діапазон частот вихідної напруги. Перетворювач частоти повинен забезпечувати стабільний момент на низьких швидкостях. Для роботи в інтервалі 1:3 від номінальної швидкості підійде простий частотник зі скалярним управлінням. Якщо необхідно проводити регулювання у ширшому діапазоні, тоді потрібен векторний перетворювач частоти із датчиком зворотного зв’язку.
  • Наявність функції захисту від замикання. Перетворювач частоти повинен мати опцію STO. Ця функція необхідна для захисту електродвигуна при заклинюванні різця та для попередження випадкового пуску двигуна.
  • Кількість фаз. Для двигунів на 380 В треба брати трифазний перетворювач частоти. Якщо живлення на 220 В, тоді необхідний однофазний пристрій.
  • Виконання перетворювача. Корпус пристрою повинен бути зі ступенем захисту IP54. Це запобігатиме потраплянню пилу та дрібної стружки всередину частотника.
  • Фірма-виробник. Повинна бути відомою. Брендові пристрої якісніші. Жодна компанія не стане втрачати репутацію, тому буде намагатись підтримувати високу планку та поставляти на ринок якісну та надійну продукцію. Точні та довговічні перетворювачі частоти пропонує Veichi. Пристрої такого бренду користуються великою популярністю та ідеально підходять для токарних верстатів.

При встановленні перетворювача частот слід передбачити безперешкодне охолодження пристрою. Не рекомендується розміщувати частотник поблизу двигуна або тих вузлів, які сильно нагріваються під час роботи. Якщо це неможливо, тоді додатково використовують вентилятор. Також встановлюють перетворювач частоти у шафу управління. Для підключення елементів управління до перетворювача частоти використовують екранований кабель.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter