Новини
Культура

Ретроспективну виставку відомого архітектора презентували у музеї Хмельницького

Сьогодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили меморіальну виставку «З любов′ю до життя» – знаного міського архітектора, члена Національної спілки архітекторів України Анатолія Москаленка.

Виставка приурочена річниці трагічної смерті архітектора.

У Хмельницькому Анатолій Москаленко був відомий як автор торгово-готельного комплексу «Либідь-Плаза», офісного та торгового комплексу «Променад Олександрівський», бізнес-центру «Парус», автосалону «BMW», «Honda» та багатьох об’єктів громадського призначення, приватних будинків, житлові масивів.

В експозиції виставки «З любов′ю до життя» представлені макети та візуалізовані проєкти майстра. Крім того, митець у своїй творчій діяльності приділяв значну увагу і живопису. Ця частина мистецького почерку Анатолія Москаленка представлена живописними пейзажами та натюрмортами. Кожна робота автора створена з любов’ю до своєї професії, до людей, до життя. Саме тому настрій експозиції світлий та легкий, – зазначила кураторка виставки Антоніна Мельничук

За понад 30-річну кар’єру архітектор Москаленко спроєктував численну кількість будівель й багатофункціональних комплексів. Але вершиною його архітектурної діяльності, безумовно, стало проєктування спортивно-оздоровчого курорту «Arden Palace» в Сатанові.

Співкураторка виставки Інна Березіна впевнена, що саме унікальна здатність бачити світ крізь призму живопису дозволила Анатолію Москаленку по-особливому вирішувати й архітектурні задачі, розуміти їх цілісно, у розмаїтті мистецьких можливостей:

Майстерне володіння композицією, корпусне письмо, сміливий емоційний рельєфний мазок, соковитий колір перетворюють мальовничі роботи Анатолія Москаленка на справжнє мистецтво, що є лише однією із граней його таланту, ознакою свого часу й цінним спадком для часу прийдешнього. Та неодмінною домінантою творчості Анатолія Москаленка є архітектура. Меджибізька й Хотинська фортеці,  Жванецька башта, хатинки у подільському селі… Це не просто об’єкти чи пам’ятки архітектури, це свідки історії, що була невід’ємною частиною світосприйняття Майстра. Можливо, саме тому міцні оборонні мури могутніх фортець і маленькі хатинки, що губляться у сільських краєвидах, на полотнах Анатолія Москаленка – більше, ніж архітектурний пейзаж, глибше, ніж олійний живопис. Це гармонія створеного природою та зведеного людиною, гармонія внутрішнього світу Митця»

Переглянути ретроспективну меморіальну виставку «З любов′ю до життя» Анатолія Москаленка хмельничани та гості міста можуть до 27 березня.

Читайте також: У хмельницькому музеї запрацювала сувенірна крамниця (ФОТО)

Автор: Ольга Нікітіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter